“Messias er det største”

0

Halleluja! Messias er én af den klassiske musiks helt store ørehængere. Vi har talt med et par begejstrede korsangere for hvem, Händels værk er i en klasse for sig.

Værket Messias af den tyske komponist Georg Friedrich Händel blev uropført i Dublin den 13. april 1742. For selv om han var født tysk i 1685, faktisk i samme år som sin landsmand Johann Sebastian Bach, så emigrerede han i sit voksenliv til London.

Koncentrat

Ud af Händels 29 oratorier er Messias, som han skrev på 23 dage, uden tvivl det, der fylder mest i eftertiden. I Danmark har der udviklet sig en tradition for at opføre oratoriet i december, selv om det oprindeligt altså blev uropført i påsken. Derfor er der ikke det fjerneste i vejen for at opføre Messias fx i januar – og det er akkurat det, der sker i Roskilde Domkirke tirsdag den 16. januar. Dog er det lange værk, der i sin fulde længde varer ca. 3,5 timer, forkortet, idet det kun er første og anden del af værket, der opføres i Roskilde Domkirke. Dog får vi stadigvæk det berømte ’Halleluja’-kor.

Smash-hit

“Messias er formentlig det mest populære klassiske musik, for værket indeholder så mange smash-hits, som folk kan genkende. Det er det bedste stykke musik i verden. Jeg bruger det til eksamen og til opvasken – og man bliver aldrig træt af det”, siger Steffen Bjerre Jespersen, der har sunget med drengekoret, siden han var ni år gammel.

I dag er han én af de voksne, der videregiver de mange uforglemmelige oplevelser med koret til de yngre generationer.

Musik for livet

“Jeg er meget glad for, at mine forældre insisterede på, at jeg skulle synge i koret dengang. Der er mange andre fristelser, og det er svært for en dreng at blive ved, når der er fodbold og alt muligt andet. Men at synge i kor er lige som en holdsport, hvor man løfter sammen. Og det er så godt at få musik tidligt ind i livet. Oplevelsen bliver hos dig for livet”, siger korsangeren, der har brugt hele efteråret på at øve Messias sammen med Roskilde Domkirkes Drengekor.

Orkestret løfter

Oratoriet vil blive fremført af det 50-60 mand store drengekor og det 10-12 mand store Domkor i forening, og hertil vil der både være orkester og fire gæstesolister til at løfte Messias helt op under loftet i Domkirken.

“Kirken er jo bygget til koncerter som denne”, siger Steffen Bjerre Jespersen, og Trine Heide, der synger i Domkoret supplerer:

“Det er anderledes at synge med et orkester. Man møder professionelle musikere og sangere, og det er spændende at få det op på det niveau – det løfter på en måde os alle sammen”, siger hun.

For både Steffen Bjerre Jespersen og Trine Heide er Messias noget af det stør-
ste musik, der nogensinde er lavet. De synger begge med, når værket opføres
i Roskilde Domkirke tirsdag den
16. januar.

Deltag i debatten
Del.