Kunstprojekt sætter generøsiteten under lup

0

Pernille Toft Lund vil med udgangspunkt i fattige indiske skolebørn have danskerne til at tænke over værdien i at gøre noget for andre mennesker.

“Jeg tror, vi alle sammen har ønsket om at gøre noget godt for andre, vi har bare tit travlt med det, vi selv skal, inden vi gør det. Med det her projekt ville jeg sætte fokus på den glæde, der opstår, når man giver noget til et andet menneske”, fortæller Pernille Toft Lund, kunstner og initiativtager til det sociokulturelle kunstprojekt ’Glæden ved at give en gave’, der skal sætte fokus på værdien i at være noget for hinanden og samtidig støtte Tellus Art Academy, en lille landsbyskole i det nordøstlige Indien.

“Glæden ved at give”

Helt lavpraktisk går ’Glæden ved at give en gave’ i al sin enkelthed ud på, at man via Pernille Toft Lunds hjemmeside www.toft-billedkunst.dk kan købe en perlekæde til 25 kroner stykket, som efterfølgende kan gives i gave til et andet menneske. Samtidig bidrager man med 24 kroner, til at lærerne på Tellus Art Academy kan modtage engelskundervisning, mens den sidste krone går til en indisk pige fra Delhi, der har lavet perlekæderne.


Det er perlekæder som denne, der er omdrejningspunkt i kunstprojektet ’Glæden ved at give en gave’.

“Jeg tænkte, det kunne være rigtig skægt at lave et værk, der ikke koster noget særligt. En lille gave, man kan give, uden det skal være en transaktion, hvor man forventer at få noget tilbage”, fortæller hun om tankerne bag projektet.

Støtter indisk skole

Kunstnerens ønske om at bidrage til at forbedre undervisningen for 150 indiske børn i alderen 3-11 skal findes helt tilbage i 2011, hvor hun første gang besøgte den lille indiske landsby med organisationen Tellus Art, der i dag ejer skolen. Her arrangerede Pernille Toft Lund en kunstwork-shop, der blev mødt med stor interesse og taknemmelighed fra eleverne.

“De var enormt nysgerrige og sad med store øjne og sugede til sig. Det fik mig til at tænke, hold da op, de kan noget, vi ikke kan herhjemme”, lyder det.

“Sket et skred”

Det blev startskuddet til flere kunstneriske velgørenhedsprojekter, der blandt andet har forbedret skolens faciliteter og undervisningsredskaber- og materialer, samt sikret en ren drikkevandsforsyning, der kommer hele den indiske landsby til gavn. Men selvom Indien er udgangspunktet for Pernille Toft Lunds humanitære kunstprojekter, kunne tankerne bag de velgørende handlinger sagtens overføres til Afrika, Asien eller Syrien. Det handler nemlig først og fremmest om at have fokus på generøsiteten – eller manglen på samme.

“Jeg oplever, at der er sket et skred, siden jeg var barn i forhold til, at vi har fået mere travlt med vores egne gøremål i hverdagen og samtidig mindre overskud til at gøre noget godt for mennesker uden for vores nærmeste omgangskreds, og det mener jeg, gør os fattigere”, siger Pernille Toft Lund.

Deltag i debatten
Del.