I mesterlære som voksen

0

Særligt drenge uden mandlige rollemodeller står i kø til at få en voksenven. Vi har talt med voksenvennernes mor i Roskilde.

Det begyndte for centerleder Vibeke Niclasen med at hendes mand blev voksenven. Hun var selvstændig på daværende tidspunkt og ville gerne bruge 15 timer om ugen på arbejdet med at koordinere de frivillige voksenvenners arbejde.

”Så skete der det, at jeg blev forelsket i det. Og det er jeg egentlig stadig, for jeg kan se, at det virker”, siger Vibeke Niclasen, der har været centerleder for Børns Voksenvenner i Roskilde siden september 2009.

Far forsvinder
I dag er 80 voksne frivillige voksenvenner for drenge og piger med behov for mere voksenkontakt, end de kan få derhjemme. Typisk er børnene alene med deres mor. Andre har syge søskende, hvorfor næsten al opmærksomheden fra de voksne samler sig om den syge. 2/3 af de børn, der har en voksenven er drenge, og ud af de 25 børn, der står på venteliste til at få en voksenven i Roskilde er langt hovedparten også drenge.

”Det er ofte drenge, der er blevet svigtet af en far, der ikke magter rollen. Og i forbindelse med en skilsmisse falder de simpelthen ud af barnets liv”, fortæller Vibeke Niclasen.

Samvær giver selvværd
Derfor står mange drenge tilbage uden mandlige rollemodeller. Institutioner og skoler er overvejende befolket af kvindelige medarbejdere, og de mænd de måtte komme i kontakt med i systemet, er som oftest flygtige bekendtskaber.

”De har været igennem diverse lønnede medarbejdere i systemet. Men her er pludselig en voksen, som er sammen med mig, fordi han har lyst. Så man bliver lidt særlig og udvalgt, og det kan mærkes på selvværdet og trivslen”, fortæller centerlederen, der tit har den første kontakt med barnet.

Pandekager i luften
Udover at blive tilvalgt oplever børnene også, at samværet med en anden voksen end deres mor udvider deres verden.

”Pludselig lærer de at lappe en cykel eller vende en pandekage i luften. De møder andre måder at være sammen på. Så man lærer meget ved at være sammen med en voksen – det er som at være i mesterlære”, siger Vibeke Niclasen.

Trives som aldrig før
Børneforskningsinstituttet er i gang med en stor undersøgelse, der skal kortlægge effekten af at have en voksenven. De endelige resultater ligger først klar i 2022, men pilotundersøgelsen viser, at der er gode tilbagemeldinger i forhold til børns trivsel. Det er et foreløbigt resultat, som Vibeke Niclasen godt kan genkende.

”Vores børn trives som aldrig før. Nogle mistrives måske hjemme og i skolen, og så møder de en voksen, som er sammen med dem for deres egen skyld. Det får dem til at blomstre”, siger centerlederen.

Deltag i debatten
Del.