Fitnesshold samler kronikere og motionister

0

Det startede med som et tilbud til roskildensere med sygdomme som diabetes og KOL, men i det seneste år har Sport & Fitness Himmelev også formået at tiltrække deltagere, der i alt sin enkelthed ønsker at få mere motion ind i hverdagen.

De kaldte sig ”Ildsjælene”, da Paperboy for godt to år siden besøgte Sport & Fitness Himmelevs fitnesshold for kronikere, der døjer med eksempelvis Diabetes, KOL eller leddegigt. I dag er holdnavnet en saga blot, mens evnen til at tiltrække flere deltagere kun er blevet større.

”Det er udsprunget af det hold, vi startede op i samarbejde med Roskilde Kommunes Sundhedscenter. De første deltagere har fortalt om holdet både til ligesindede og andre kunder i centret, og det har betydet, at holdet spænder bredere i dag”, forklarer Anders Becker, instruktør og indehaver af Sport & Fitness Himmelev.

41-årige Brian Raahauge, startede på holdet i august måned sidste år.

Helt konkret er flere motionister uden kroniske sygdomme blevet fast inventar i centret, når det uofficielle fitnesshold mødes mandag-torsdag kl. 16.30, hvor den står på cirkeltræning og indoor cycling.

”Går den rigtige vej”
En af dem er Brian Raahauge, der i august måned sidste år for at få mere ud af sit medlemskab.
”Jeg døjer lidt med dårlig ryg og knæ, men jeg kan mærke, det går den rigtige vej”, siger den 41-årige motionist, der besøger centret to til tre gange ugentligt.

”Jeg har tidligere spillet fodbold og dyrket piloxing, men det er svært at få til at gå op i en højere enhed med arbejde i København og små børn derhjemme”, forklarer han.

Mærker motionen
En af de andre deltagere døjer modsat Brian Raahauge med en kronisk sygdom. 57-årige Merete Poulsen har diabetes 2 og begyndte i Sport & Fitness Himmelev i december sidste år, efter at have fået en henvisninger fra Roskilde Sundhedscenter. Målsætningen er at komme i bedre form.

”Ligesom så mange andre har julen ramt mig, så jeg har ikke kunnet se det på vægten endnu, men jeg kan godt mærke, at jeg fået motionen”, fortæller det nystartede medlem, der forud for indmeldelsen havde været på udkig efter et nyt fitnesscenter, siden hun for halvandet år siden flyttede til Roskilde.

”Det minder om det center jeg gik i i Køge. Det er ikke for stort, men heller ikke for småt, og stemningen er mere afslappet, end i de centre, hvor de her meget hårdtpumpede folk kommer”, siger hun.

”Det minder om det center jeg gik i i Køge. Det er ikke for stort, men heller ikke for småt, og stemningen er mere afslappet, end i de centre, hvor de her meget hårdtpumpede folk kommer”, lyder det fra Merete Poulsen, der har diabetes 2.

Individet i fællesskabet
Ifølge Sport & Fitness Himmelevs ejer stiller mangfoldigheden på holdet dog også større krav til ham selv og centrets øvrige instruktører.

”Selvom vi træner sammen som et hold, handler det om at tilpasse intensiteten og skabe en mere individtilpasset øvelsessammensætning. Det vigtigste er dog det menneskelige aspekt; man skal kunne sætte sig ind i og forstå, hvad den enkelte kommer fra”, forklarer Anders Becker.

”Selvom vi træner sammen som et hold,
handler det om at tilpasse intensiteten og
skabe en mere individtilpasset øvelsessammensætning”, fortæller Ander Becker, der er instruktør og indehaver af Sport & Fitness Himmelev.

Derfor har centrets medarbejdere også taget kurser, så de netop er rustet til at håndtere forskellige fysiologiske udgangspunkter og mere komplekse sundhedsmæssige problemstillinger. En anseelig del af succesen skal imidlertid også tilskrives motionisterne selv og den stemning, de i fællesskab har opbygget på holdet.

”De er mødestabile og løfter hinanden i flok. Samtidig har de skabt bånd på tværs, ligesom flere også ses privat. Så sent som i december måned var vi ude og spise julemiddag sammen”, fortæller Anders Becker.

Deltag i debatten
Del.