Farvel til svinestien: 10.000 festivalgæster rydder op efter sig selv

0

Vi kender billederne af slagmarken efter Roskilde Festival, men nu har en historisk stor andel af campingfolket faktisk taget ansvar for at efterlade campingområdet, som de fandt det.

Det bliver stadig mere populært at rydde op efter sig selv på Roskilde Festival og feste bæredygtigt. Det viser projektet Clean Out Loud, som udvider i år.

Fjerdedel vil rydde op
Clean Out Loud går ud på, at få festivalgæsterne til at rydde op efter sig selv, og siden projektets start i 2011 er det kun vokset. I 2017 boede 7.500 festivalgæster i Clean Out Loud-området, og i år udvider de til 10.200 gæster.

Det svarer til knap en fjerdedel af alle de festivalgæster, der sover i telte, de selv har med, hvis man fraregner medar-
bejdercamping. Og Clean Out Loud-området kunne have været endnu større.

Positiv tendens
“Igen i år har Clean Out Loud modtaget mange flere ansøgninger, end der var plads til i området, så vi ser altså en positiv tendens til, at flere og flere gerne vil feste bæredygtigt og rydde op efter sig selv,” siger Mika Christoffersen, underviser på Vallekilde Højskoles linjefag Event & Lederskab, der står bag Clean Out Loud.

Festival-lejre som fx højskoler, gymnasiekammerater og andre vennegrupper kan ansøge om at bo i Clean Out Loud ved at sende en kreativ ansøgning og byde ind med aktiviteter, der skal hjælpe til at holde festivalpladsen ren. Hvis de får plads, slipper de for at løbe om kap med tusindvis af andre festivalgæster, når hegnet vælter.

Kan ikke følge med
Gæsterne i Clean Out Loud er faktisk så gode til at rydde op efter sig, at recycle-stationerne ikke kan følge med. Roskilde Festivals skraldehold kan ikke nå at tømme containerne hurtigt nok de sidste to døgn, så nu eksperimenterer Clean Out Loud med en udvidelse af recycle-stationen for at håndtere skraldet og de ting, som kan sendes videre og bruges af andre.

“Målet er at opnå en større mængde sorteret skrald, der kan genbruges, i stedet for at det hele bare ryger i brændbart. Så kan vi også nemmere få folk til at tage brugbare ting med hjem igen eller give det til organisationer, som kan genbruge eller upcycle materialerne,” siger Mika Christoffersen.

Fakta: Clean Out Loud
Clean Out Loud startede i 2011 med 1.200 festivalgæster.
I 2018 skal 10.200 festivalgæster bo i Clean Out Loud – 2.700 flere end i 2017. 
Vallekilde Højskole står bag Clean Out Loud. I år er 80 elever med til at afvikle området.
I løbet af festivalen afholdes der tre skralde-parader hver dag, hvor festivalgæsterne rydder op.
Camps inviteres til at deltage to gange i løbet af festivalen. I 2017 deltog 300-400 gæster i hver skraldeparade.

Deltag i debatten
Del.