Fællesskabet fjerner overflødige kilo

0

Sundhedscenter Roskildes tilbud til overvægtige er ikke en kur, men et skridt på vejen mod en sundere hverdag, lyder det fra teamleder Lene Krusaa.

Flæskesteg, sovs, konfekt og en del mere alkohol sammenlignet med årets øvrige måneder. Kalorieindtaget er højt i december, og for de af os, hvor badevægten allerede havde sagt stop forud for julespiseriet, kan lysten til at ændre livsstil være til at tage at føle på kort efter nytår. Sådan ser tendensen i hvert fald ud, hvis man spørger Sundhedscenter Roskilde, der kan fortælle om en stigende efterspørgsel på det kommunale forløb ’Vægtstop – et hold for overvægtige’, der tilbydes året rundt.

“Der er helt klart en gruppe, der har et nytårsønske om at gøre noget godt for sig selv, efter at nogle måske har forædt sig i december. Det er der helt klart sæson i”, fortæller Lene Krusaa, teamleder i Roskilde Sundhedscenter.

“Ikke en kur”

Vægtstopholdet, der er et 10 ugers forløb målrettet borgere med et BMI over 27, har første opstart efter årsskiftet i denne uge, mens to yderligere søsættes henholdsvis torsdag den 25. januar og mandag den 5. februar. Deltagerne mødes to timer om ugen i ti uger under ledelse af Roskilde Kommunes sundhedsfaglige personale, der i første omgang skal hjælpe de tilmeldte med at finde frem til en realistisk målsætning. Det kan for nogle blot handle om at bremse en vægtforøgelse og for andre være en ambition om et decideret vægttab.

“Det handler ikke om en kur, men om at tage nogle små skridt hver uge på vej mod en sundere hverdag. Alle deltagere arbejder med en målsætning, og så skal man bruge gruppen til at overholde de aftaler, man har indgået med sig selv”, forklarer Lene Krusaa.

Skridt i den rigtige retning

Dernæst følger undervisning i alt fra sunde fødevarer, fornuftige portionsstørrelser og motion. I forhold til sidstnævnte har én bestem gadget vist sig særdeles effektiv i bestræbelserne på at få mere bevægelse ind i hverdagen.

“I de seneste år har vi i forbindelse med første mødegang udstyret deltagerne med en skridttæller, og den har vist sig at virke motiverende. Deltagerne begynder hurtigt at have en lille konkurrence med sig selv, om de kan gå flere skridt i denne uge sammenlignet med sidste uge, ligesom det er et element der tales meget om på de enkelte hold”, siger Lene Krusaa, der betoner fællesskabet på de enkelte hold.

“Vi ved alle sammen, hvordan det er, hvis man skal ændre på en eller anden vane på egen hånd, det kan godt gå i glemmebogen. Der er det godt at have en eller flere til lige at holde fast, og det er på den måde, deltagerne hjælper hinanden”.

Lektor: Viden ikke nødvendigvis nok

Lektor ved Center for Sundhedsfremme og Sundhedsstrategier på RUC, Anne Liveng, er enig i, at gruppedynamikken kan spille en afgørende rolle, når mennesker skal nå et bestemt mål, som eksempelvis at eliminere de overflødige kilo.

“Det handler om opbakning. Mange undersøgelser viser, at mennesker ofte har den rette viden, men at det i sig selv ikke nødvendigvis er nok til at ændre en bestemt vane. Der er nogle sociale og emotionelle forhold, der gør det udfordrende, og i den sammenhæng kan det hjælpe at spejle sig selv i andres hverdagsforløb”, forklarer forskeren.

Deltag i debatten
Del.