CAS: Folk forsøger selv at knække de dårlige alkoholvaner i januar

0

Trods decembers julefrokoster og genstande oplever de ikke en stigende tilstrømning på Center for Alkohol- og Stofbehandling.

Hvid Januar hedder Sundhedsstyrelsens igangværende kampagne, der opfordrer folk til at tage en pause fra alkoholen i årets første måned. Hvor mange, der følger anbefalingen vides ikke, men spørger man på Center for Alkohol- og Stofbehandling (CAS) i Roskilde lyder vurderingen, at den gruppe, der netop nu forsøger at bryde med julens overforbrug af øl, vin og spiritus – de gør det på egen hånd.

“Hvert år tror vi, der kommer et boom i antallet af mennesker, der gerne vil i behandling, men det kommer først senere på året. Noget kunne tyde på, at folk har et nytårsforsæt, som de på forsøger at overholde”, fortæller CAS’ centerleder Tina Dalby.

CAS: Søg hjælp tidligt

Tredje kvartal var den periode i det forgangne år, hvor det højeste antal borgere lod sig indskrive i alkoholbehandling på det kommunale misbrugscenter i Ringstedgade.

“Det er svært at afkode, hvorfor det lige forholder sig sådan”, siger centerlederen, der samtidig understreger, at det kan være en særdeles god idé at søge hjælp tidligt, hvis man oplever, at alkohol er begyndt at fylde for meget i hverdagen.

“Vi har åben rådgivning hver onsdag fra kl. 15-17, hvor man gratis og anonymt kan få rådgivning om, hvad man selv kan gøre, hvis man henover de sidste par måneder er begyndt at optrappe sit forbrug, og eksempelvis er begyndt at drikke rødvin hver dag. Der kan vi hjælpe dem, der viser begyndende tegn på afhængighed”, forklarer Tina Dalby, der dog understreger, at de uforpligtende samtaler ikke er løsningen for alle.

“Det gælder kun de lette tilfælde. Folk der gennem længere tid har drukket massivt, kan ikke nøjes med rådgivningen, og nogle vælger da også på baggrund af samtalerne at lade sig indskrive i egentlig behandling”, siger hun.

Deltag i debatten
Del.