Brun formiddag

0

Der er både øl og godt selskab i vente en tilfældig formiddag på Roskilde Bodega.

Indtil for 42 år siden, lå der en slagter her i lokalerne på Holbækvej. Siden har der stået ’Roskilde Bodega’ over indgangen – og det gør der stadig denne torsdag formiddag kl. 11, hvor avisens udsendte har besluttet at tage temperaturen på ét af de tilbageværende, ægte brune værtshuse i Roskilde.

Det våde hjørne
Den beslutning står jeg ikke alene med, viser det sig. Det overvejende mandlige stampublikum sidder med flaskeøl, cigaretter og aviser rundt om ved bordene, og der er trængsel langs den lange bar, bag hvilken Jeanne Lorentzen langer varianter af Carlsberg og Tuborg over disken.

Snakken går lystigt, og jeg finder en åbning for enden af baren, navngivet ’Det våde hjørne’, som der står mejslet i et messingskilt over mig. Der er ikke meget ledig plads på de omgivende brune vægge, der er optaget af et par spillemaskiner, billeder, ølskilte og klassiske visdomsord som fx: ’Alt hvad der er rart er enten ulovligt, umoralsk eller fedende’.

Ægte stemning
”Det har været vigtigt for mig at bevare stemningen af værtshus. Roskilde Bodega er et brunt værtshus, for jeg synes, det er ærgerligt, at de er ved at uddø. Her er alle velkomne, så længe de opfører sig ordentligt. Og det gør de. Her er god stemning, og folk hjælper hinanden”, siger Jeanne Lorentzen, der overtog bodegaen for otte år siden.

Den forhenværende forretningschef i Shell tog i sin tid en vagt på bodegaen i ny og næ, og da ejeren spurgte, om hun ville overtage, sagde hun jobbet op og sprang ud som værtshusejer. På en bodega, der holder åbent 365 dage om året, betyder i praksis, at Jeanne Lorentzen må holde ferie, når hun bliver gammel.

Hjælp at hente
Det kommer til gengæld så de mange stamkunder til gode, for der er altid hjælp at hente hos Jeanne.

”Nogen kommer for lige at læse avisen og få en sludder. Andre har brug for lidt hjælp til forskelligt. Det kan være selvangivelse, lægebesøg eller computerproblemer. De ved, jeg har computeren tændt om formiddagen, og så finder vi ud af det”, siger Jeanne, der også kan sætte andre i gang.

”Det er deres dagligstue, og vi hjælper hinanden. Hvis der er nogen, der skal flytte, så spørger jeg ud i lokalet, om der en nogen, der gider hjælpe. Og så er der altid nogen, der melder sig”, fortæller hun.

Alle er velkomne
Stamgæsterne kommer også for de mange sociale begivenheder, der blandt andet inkluderer kortspil, sjavs, bowling og en årlig aktivitetsdag, der afsluttes med mad på grillen.

”Det er et stamværtshus. Men det er vigtigt for mig, at alle er velkomne. Om det er direktøren, bistandsklienten eller kassedamen i Netto – det er jeg ligeglad med. Det handler ikke om, hvad de laver, men hvordan de er”, siger Jeanne Lorentzen.

Fakta: Øl på flaske
På Roskilde Bodega bliver der drukket flaskeøl
40 procent Grøn Tuborg
30 procent Hof
30 procent Classic, Gl. Carlsberg mv.
Fadølsanlægget bliver tilsluttet ved særlige lejligheder

Deltag i debatten
Del.