Brugs-Inger holder historien ved lige

0

Den snart 83-årige lokalhistoriker, der fortsat er i fuld vigør, mener, at det  er på tide at se på mulighederne i den politisk fastlagte plan for Bygaden 28.

”Jeg har siddet derinde i arkivet i rigtig mange år, og da de blev lukket, var vi også mange der blev kede af det, for det har været et samlingspunkt”, siger Inger Nonboe Hansen, bedre kendt som Brugs-Inger og peger på det tidligere museum, Fjordcenter Jyllinge, bag sig.

Paperboy har sat den snart 83-årige lokalhistoriker med utallige byvandringer på cv’et stævne ved det lukkede museum på Jyllinges vel nok mest kontroversielle adresse til en snak om både fortid og fremtid i den fjornære by. Denne tirsdag omkring kl. 13 troner den gamle brugsbygning forstsat i de maleriske omgivelser med udsigt til Lilleø, men til august må de aldrende mursten, trods vedholdende lokale protester, lade livet efter ordre fra Roskilde Byråd, som et led i landskabsplanen Fjordkilden.

Musik i forsamlingshuset
Og eftersom de folkevalgte har afvist at give efter for underskriftsindsamlinger og alment Facebook-pres, er der ifølge Brugs-Inger behov for at se fremad og i stedet fokusere på, hvilken rolle det tilstødende forsamlingshus, som ser ud til at bestå, skal spille i det gamle Jyllinge.

”Når det nu er planen, at der skal være sådan en form for park, burde man i min optik rykke det hele ned, man da det ikke bliver tilfældet, har jeg foreslået, at man laver det til et sted, hvor man kan spille musik, for jeg ved at mange af de unge herude, mangler noget at lave om aftenen”, lyder det fra Brugs-Inger, der har haft bopæl i Jyllinge siden 1961, hvor hun sammen med sin mand ankom fra den nordjyske by Sindal. 

Det var dengang nybyggerånden rådede og både Jyllinge-syd og ikke mindst centret, der sidenhen skulle huse tilflytterens arbejdsplads, blot var en pløjemark. 

I sit første årti i byen kunne Brugs-Inger derfor bruge tiden på at få familiens hjem op at stå såvel som at tage hånd om familiens to børn, før hun i 1974 gik til den lokale brugsuddeler med ønsket om at få noget mere at rive i. 

”Det var en torsdag eller fredag, jeg kom forbi for at søge arbejde. ’Du kan møde ind på mandag’, svarede uddeleren, og det endte med at blive til 24 år rundt omkring i forretningen og 28 i Brugsens bestyrelse. Jeg vil ikke sige, at man nyder hver eneste dag, men jeg har aldrig været ked at gå på arbejde. Samtidig hører jeg til dem, der godt kan lide at snakke med folk, og jeg har fået en berøringsflade så stor så stor, ved det job”, forklarer Brugs-Inger, der gik på pension i 1998. 

Ind med modermælken
Selvom arbejdslivet således ophørte for to årtier siden, er den flittige formidler på hverken det fysiske eller det åndelige plan gået i stå. Den daglige cykeltur viger kun pladsen for to ugentlige ture i svømmehallen, og ellers går tiden blandt andet med sang i to lokale kor. Vigtigst er dog fortsat arbejdet i Egnshistorisk Forening, som Brugs-Inger har været en del af lige siden grundlæggelsen tilbage i 1972.

”Vi gør, hvad vi kan for at holde historien ved lige, men det er svært, i takt med, at dem der var med under opstarten falder fra og bliver gamle. Da der var generalforsamling her for nylig, kom der dog et par nye ind i bestyrelsen, så det lover godt”, fortæller det fortsat aktive medlem af foreningen, der tilskriver to personer æren for den livslange interesse. 

”I realskolen havde jeg en fantastisk historielærer, og så var min far også meget lokalhistorisk interesseret, så man kan nærmest sige, at jeg har fået det ind med modermælken”, forklarer hun. 

Spørger man Brugs-Inger til de mest betydningsfulde områder i hjembyen, nævner hun Fiskerihaven og det tilstødende fiskerleje, der i sidste halvdel af 1800-tallet talte 28 fiskere og seks fiskehandlere. Selv foretrækker hun dog bydelen, der netop danner ramme om fortællingen en tilfældig småforblæst tirsdag eftermiddag.

”Hele det gamle er favoritområdet. For eksempel henne ved Klinten. Der stopper jeg altid op og fortæller, hvorfor den ser sådan ud. Der har jo været gravet ler i sin tid”, lyder det.

Deltag i debatten
Del.