Blev selvstændig for at gøre en forskel

0

At utilstrækkelige engelsk- eller danskkundskaber er en stor barriere for mange mennesker i deres liv, har Helen Staffeldt dedikeret de sidste ti år af sit arbejdsliv på at afhjælpe.

”Jeg er faktisk en ret dygtig underviser, men meget af det, jeg kunne, både fagligt og rent menneskeligt, syntes jeg, ikke jeg havde mulighed for at bruge tilstrækkeligt. Det kan jeg nu”, siger Helen Staffeldt, der sprang ud som selvstændig underviser i engelsk og dansk for ti år siden.

Dårlige oplevelser sidder fast
Med en lærereksamen fra Holbæk Seminarium fandt hun først arbejde i folkeskolen og siden som voksenunderviser. Her oplevede Helen Staffeldt flere gange voksne kvinder, som stadig kæmpede med usikkerheden fra engelskundervisningen i deres barndoms skoletid, og blandt andet det fik hende til at overveje at lægge livet som lønmodtager bag sig.

”Jeg tænkte, at her var et behov, som jeg kunne dække – hvor jeg kunne gøre en forskel. En del mennesker har dårlige oplevelser tilbage fra 7. klasse, hvor de følte sig usikre, eller hvor alle grinede af én. Det sidder fast i mange”, fortæller underviseren, der de sidste fire år har drevet virksomheden HS Undervisning fra kontorfællesskabet Voxeværket på Københavnsvej i Roskilde.

Tætte forhold
Helen Staffeldt har enkelte institutioner og firmaer, herunder firmaet All Ears i Tåstrup, som kunder, men ellers er hovedparten børn, unge og voksne, der har brug for en faglig håndsrækning til at indhente de andre i klassen eller kollegerne på arbejdspladsen.

Andre kommer med deres mindre børn, der skal forberedes på fremmedsproget inden en udstationering i fx New Zealand. Uanset hvem der kommer, er det vigtigt for Helen Staffeldt, at det ikke bare handler om at lave lektierne.

”Det rykker for lidt bare at hjælpe med lektierne, for så starter vi forfra igen næste gang. Jeg går i stedet ned og finder hurtigt den enkeltes faglige ståsted og niveau, og så starter vi dér. Derfra kan vi bare bygge ovenpå”, fortæller underviseren, der nyder det tætte samarbejde med sine elever.

”At undervise handler også meget om psykologi, og det synes jeg er dejligt, for jeg får også et tæt forhold til dem, jeg underviser”, siger hun.

Deltag i debatten
Del.