908 i Roskilde har type 2-diabetes uden at vide det

0

I Roskilde Kommune går 908 personer rundt med type 2-diabetes uden at vide det, og 4537 skønnes at være på vej til at udvikle sygdommen.

Ja, så præcist kan det tilsyneladende opgøres. Estimatet på 908 personer er baseret på, at udiagnosticeret type 2-diabetes udgør 30 procent af tallet for diagnosticerede borgere med type 2-diabetes, som i skrivende stunde er lidt flere end 3000 borgere i Roskilde.

Livsfarlig

Type 2-diabetes udvikler sig typisk så langsomt, at mange ikke mærker det. Hvis man går rundt for længe med ubehandlet diabetes, forøges risikoen for at få alvorlige følgesygdomme som blodpropper, blindhed, nyresvigt og fodsår, som i værste tilfælde kan ende med amputation.

“Type 2-diabetes er i voldsom vækst, og om kun 13 år vil 430.000 danskere have sygdommen. Allerede nu er der 60.000 danskere, der har sygdommen uden at vide det. Det er alvorligt, for uden behandling er type 2-diabetes livsfarlig”, siger Diabetesforeningens administrerende direktør Henrik Nedergaard.

Arvelig

På Verdens Diabetesdag sidste år fik 4 ud af 10 testede personer besked på at gå til lægen, fordi de havde høj eller meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes. Den høje risiko er overraskende for mange, fordi de færreste kender risikofaktorerne – fx at type 2-diabetes er arvelig, og at risikoen stiger med alderen.

Risikotesten

Risikotesten består af syv simple spørgsmål, som placerer folk i en risikogruppe. Testen er udviklet af forskere på Diabetes Research Centre på Leicester Universitet i England. På Verdens Diabetesdag er der arrangementer fordelt over hele landet, hvor alle kan få testet deres risiko. Få vejledning om type 2-diabetes og find ud af, hvordan man forebygger, og hvordan man lever godt med sygdommen. Risikotesten kan også findes på www.diabetes.dk/testdigselv

Bliv testet
På Verdens Diabetesdag tirsdag den 14. november kan man i Roskilde Kommune få testet sin risiko og få råd og vejledning her:
Roskilde Svane Apotek, Skomagergade 12
RO’s Torv, RO’s Torv 1.

Deltag i debatten
Del.