Roskildes nye bryggere

0

Det startede med, at de blev slået bagover af en vens håndbryg. Det er tre år siden, og Morten Østergaard og Knut Eirik Sandvik har brygget øl lige siden. Bryghuset hedder Røde Port, og deres første kommercielle øl er nu på gaden i Roskilde.

Skolelærerne Morten Østergaard og Knut Eirik Sandvik havde gået og håndbrygget i betragtelige dele af deres fritid gennem de sidste tre år, da de i år pludselig vandt Danmarksmesterskabet i håndbryg i kategorien Specialøl. Det var en mørk sag, en såkaldt Imperial Stout, tilsat blandt andet columbiansk kaffe og dominicansk rom, som sikrede dem mesterskabet, og hermed skinnede den gryende berømmelses lys pludselig ind i de køkkener, de ellers havde fremstillet deres håndbryg i.

Blæst bagover

Makkerparret fik naturligvis stor opmærksomhed på samme ølfestival, og de fik ved samme lejlighed kontakt til Randers Bryghus, hvor deres nyeste håndbryg, den såkaldte Nuggacilla, for nylig har forladt tankene for at blive skænket fra udvalgte fadølshaner i hjembyen Roskilde. Men der er brygget rigtigt, rigtigt mange bryg i makkerparrets køkkener, inden de kom hertil. Det hele startede i maj 2013, hvor Morten Østergaard, og kort efter Knut Eirik Sandvik, smagte noget såkaldt ’all grain brewing’.

“Én af mine venner havde noget hjemmelavet bryg med lavet på hvede og hyldeblomst. Jeg blev blæst helt bagover af det, og vi var kort efter med ham til et bryg. Herefter købte vi selv udstyr, og så gik vi ellers til den med læsning, læsning, læsning…”, siger Morten Østergaard.
“Og brygning, brygning, brygning…”, afslutter Knut Eirik Sandvik.

Studier og håndværk

“Jeg har nok læst, hvad der svarer til to årsværk på et studie om aftenen. Det er meget kompliceret, og jeg har virkelig sat mig ind i det”, siger Morten Østergaard, men begge må de samtidig erkende, at det også er håndværket, der afgør bryggets skæbne.

“Man kan læse sig til meget, men det er noget andet at stå med det i hænderne. Det er dér håndværket ligger”, siger Knut Eirik Sandvik.

Og begge har for længst erkendt, at godt øl handler om at blive ved.

Det første og det sidste

“Det er rigtigt, rigtigt mange timer før den sidder i skabet. Du kender ikke produktet, før du har lavet det, og du bliver hele tiden klogere. Du skal gerne nå dertil, at du ser de forskellige malttyper, og så nærmest allerede kan smage dem i munden. At brygge øl drejer sig om at kunne lave noget til perfektion. Og man ved, når den er der”, forklarer Morten Østergaard.

De havde begge en forholdsvis uskyldig interesse for godt øl til fælles, da det hele tog om sig for godt tre år siden, men siden har det for længst udviklet sig til en altomfattende passion for begge halvdele af ølfællesskabet.

“Jeg vil sige det sådan, at det er det sidste jeg tænker på, når jeg går i seng, og det første jeg tænker på om morgenen”, erkender Knut Eirik Sandvik, som dog har én lille smagsmæssig uenighed med sin makker.

Små forskelle

Mens han selv er til humle og undergæring, er Morten Østergaard stor fan af belgisk øl.

“De bruger næsten ingen gær, og når du ’underpitcher’, det vil sige bruger mindre gær, så stresser du gæren, hvilket udvikler nogle særlige smage. Sammen med belgisk kandissirup giver det den helt specielle smag af belgisk øl”, forklarer Morten Østergaard, og har derved for længst demonstreret, at han er en ølnørd.

Det der skal til

Bortset fra denne faglige twist er de dog enige om, at god øl for dem handler om kompromisløshed hele vejen i brygningen.

“Vores interesse er først og fremmest at lave noget godt øl. Så vi bruger det, der skal til uden at gå på kompromis nogen steder” forklarer de.

De er også på det rene med, at ølbrygning næppe bliver en guldgrube i nær fremtid. Som brygger tjener man ikke noget de første flere år, og parret spytter jævnligt i kassen for at få det til at hænge sammen.

Fantombryg

Siden mesterskabet i håndbryg har de brygget på Randers Bryghus, hvilket både sikrer kvaliteten og giver muligheden for at brygge 1000 liter ad gangen. Det er et sådant bryg af deres IPA, Nuggacilla, der for nylig har ramt hanerne på Gustav Wied og Klosterkælderen, og i nogen grad hylderne i enkelte supermarkeder. Og indtil bryggerne får deres egne lokaler i Roskilde, går turen jævnligt til Jylland for at brygge videre.

“Vi er det, man kalder fantombryggere – lige som Mikkeler. Men vi styrer det hele selv på vores hyppige ture derover”, forklarer Morten Østergaard.

Et bryg laves på 5-6 timer, og herefter er resten ventetid, målinger, temperaturændringer og diverse tilsætninger, og bryggerparret er netop på vej til Randers denne dag for at igangsætte deres kommende bryg, som de kalder Havnefogedens Porter. Efter 5-6 uger er brygget klar til at komme på flasker og fustager.

Roskilde er målet

Morten Østergaard har giver hinanden håndslag på at brygge deres øl i Roskilde inden for tre år.

“Vi har ikke umiddelbare planer om at skulle leve af det. Men vi skal være Roskildebaserede, og det er derfor også lokale amatørfotografer, der har taget billederne til etiketterne” samstemmer bryggerne.

Indtil der sker, brygger de videre på faciliteterne i Randers.

“Vores mål er at brygge 1000 liter om ugen, hvilket er højt sat. Næste skridt er at kontakte nogle af de bedste ølsteder i København”, siger Morten Østergaard.

Og bryggervennerne kan allerede glæde sig over en overvældende modtagelse af deres bryg på hjemmebanen i Roskilde.

“De har allerede solgt en masse af vores Nuggacilla på Gustav Wieds, og vi fik krammere af flere af gæsterne, da vi var på besøg. Det var en fantastisk oplevelse”, siger Knut Eirik Sandvik.

Partnere i håndbryg. Knut Eirik Sandvik og Morten Østergaard står bag Roskildes nye bryghus Røde Port.

Deltag i debatten
Del.