Ægtepar åbner rom-destilleri på Ringstedvej

0

Inge Lise Schou og Carlo Lund har rebet sejlene til et iværksættereventyr, der til august kaster de første lokale dråber af sig.

 “Jeg er meget spændt på at smage den her”, siger 51-årige Inge Lise Schou og nipper forsigtigt til den nydestillerede, klare spiritus, der netop er tappet fra det nyåbnede destilleri på Ringstedvej 73, hvor hun og ægtemanden Carlo Lund netop er begyndt at producere rom.

“Hvis vi fik den helt ned til 38-39 procent, ville vi få en langt blidere og sødere rom”, fortsætter den kvindelige halvdel af iværksætterparret fra Stenløse, der om kort tid flytter til Roskilde for at være tættere på arbejdspladsen.

Den pågældende destillering, der smages på denne torsdag formiddag, er GetSpirits Distillery’s syvende, siden den nystartede virksomheds imponerende kobberanlæg ankom til Roskilde den 8. juni fra producenten i Tyskland.

Stormfulde forbindelser

Og der er da heller ingen grund til at hvile på laurbærene, for efter planen skal de første flasker allerede være klar til august, hvor en af Roskildes Rotary-klubber kommer forbi og prøvesmager de første gyldne dråber. Næste trin er at åbne en rom-skole, hvor interesserede kan få det fulde indblik i processen fra gæringen af melassen, rommens sukkerørsbaserede grundkomponent, til færdig spiritus.

“Først skal vi have produktet helt i top, og så starter vi skolen, for at folk får mulighed for at komme ind og se, det vi har gang i”, forklarer 54-årige Carlo Lund, der har en lang karriere inden for it-branchen bag sig, blandt andet som stifter af softwarevirksomheden Tabulex.

”Vi havde også kig på et lokale i Skovlunde, men der kunne anlægget simpelthen ikke være, og nu er vi meget glade for, at det blev her i byen”, forklarer Inge Lise Schou.

Han og Inge Lise, der indtil for et års tid siden arbejdede som sygeplejerske på forskningsområdet, fik en noget speciel introduktion til piraternes foretrukne levnedsmiddel. Tilbage i 2013 stod parret for at skulle flytte fra et sted i Stenløse til et andet, og da stormen Bodil ramte, havde de derfor mulighed for genhuse en familie, der havde fået deres hjem ødelagt af vandmasserne. Som tak inviterede manden i den stormflodsramte familie sine redningsmænd til whiskysmagning i hans Skjold Burne-forretning.

“Det var interessant, men da vi mere er til portvin, foreslog han, at vi skulle prøve en rom. Og det var lige os”, fortæller Carlo Lund om introduktionen til den sukkerrørsbaserede spiritus.

Fra biler til flasker

Efter et par år med en stigende interesse for rom og en tilsvarende trang til at kaste sig ud i et fælles iværksætterprojekt hos både Inge Lise og Carlo satte ægteparrets mandlige halvdel kursen mod USA i begyndelsen af 2016 for at undersøge, hvordan mindre destillerier opererer ’over there’. Få uger senere, efter hjemkomsten til Danmark, traf han og hustruen så i fællesskab den endelige beslutning om at søsætte GetSpirits Distillery i Roskilde.

“Vi havde også kig på et lokale i Skovlunde, men der kunne anlægget simpelthen ikke være, og nu er vi meget glade for, at det blev her i byen”, forklarer Inge Lise Schou, der sammen med sin mand har brugt hovedparten af det sidste års tid på at istandsætte lokalerne på Ringstedvej 73.

“Vi har startet virksomhed for at lave en fornuftig forretning, der løber rundt. Så ved udgangen af 2018 skal vi gerne være oppe på 1500 flasker om måneden”, fortæller Carlo Schou.

“Tidligere har der været autoværksted på adressen, så det har været et stort projekt. For det første var loftet fuldstændig sort, så rengøringen har taget tid. Derudover har vi lavet alt det håndværksmæssige, vi selv har kunne finde ud af”, siger hun.

I mellemtiden er ombygningen tilvejebragt, mens romproduktionen nu er i fuld gang. Store kar med melasse gærer fredfyldt i det ene lokale, mens destillerianlægget arbejder intenst på den anden side af skillevæggen. Og i denne uge tager Inge Lise og Carlo så det næste skridt i retning mod GetSpirits Distillery’s første salgsklare rom, når de går i gang med at lagre den klare alkohol på forskellige egetræsfade, der hver især skal bidrage med de unikke smagsnoter og mørke farvenuancer til den endelige blanding eller blend – som det hedder på fagsproget.

Det bliver næppe den sidste

“Vi går efter at lave et kvalitetsprodukt, men vi har startet virksomhed for at lave en fornuftig forretning, der løber rundt. Så ved udgangen af 2018 skal vi gerne være oppe på 1500 flasker om måneden”, fortæller Carlo Schou.

Deltag i debatten
Del.