”Selvstarter er X Factor for iværksættere”

0

Toke Kruse har i løbet af de sidste 17 år oparbejdet en position som en af Danmarks førende serieiværksættere. Torsdag står den fortagesomme søborggenser i spidsen for den dommertrio, der skal bedømme Selvstarter-finalisterne.

Det er en erfaren herre, der skal imponeres, når Selvstarter-finalisterne torsdag præsenterer deres virksomhedsidéer på RAGNAROCK, hvor sidste sats i dette års udgave af accelerationsforløbet vil udspille sig. Toke Kruse hedder finalens prominente hovednavn, der skal stå i spidsen for den dommertrio, som får til opgave at bedømme de tre virksomhedsideer Huntersmatch, Guide Speaker og Biophilia.

”Populært sagt er Selvstarter X Factor for iværksættere. Det handler om at finde talenter, der kan lykkes med deres idéer”, fortæller serieiværksætteren, der selv startede sin første virksomhed som 18-årig.

Ejer syv virksomheder
”Det var salg af hjemmesider på et tidspunkt, hvor internettet stadig var ungt. Jeg gik fra dør til dør”, fortæller han om den spæde begyndelse på iværksættereventyret.

Siden dengang har Toke Kruse rundet de 35 år, alt i mens både erfaring og virksomhedsportefølje er vokset eksplosivt. Søborggenseren har således mere end 10 opstarter på CV’et og ejer i skrivende stund syv virksomheder, herunder regnskabstjenesten Billy.

Derudover varetager han direktørposten i bogføringsvirksomheden Bilagscan, som han selv, naturligvis fristes man til at sige, har stiftet sammen med Lars Seier og it-erhvervsmanden Preben Damgaard.

Netop evnen til at udvælge de rigtige samarbejdspartnere er et af de parametre, Toke Kruse vil lægge vægt på, når han i denne uge står overfor Selvstarter-finalisterne.

Hold slår idé
”Hvis dem, der skal udlevere drømmen ikke kan drive en virksomhed, så bliver virksomheden aldrig til noget stort. Jeg vil hellere se et rigtig godt team til en halvgod idé end omvendt”, forklarer Toke Kruse, der samtidig understreger nødvendigheden af at være i besiddelse af en vis portion standhaftighed, vis man ønsker at begå sig i hans verden.

”Det handler om at være proaktiv og løse problemerne, når de opstår, og allerhelst inden de opstår. Den anden ting er delayed gratification (forsinket belønning red.). Du skal være villig til at yde en indsats, velvidende at der kan gå lang tid, før du får løn”, lyder rådet.

At iværksætteri kræver idémagere af rette støbning, ændring imidlertid ikke på, at Toke Kruse har observeret en bedring af forudsætningerne for Danmarks iværksættertalenter, sammenlignet med dengang han selv gik ind i branchen for snart to årtier siden. Det faktum får dog ikke Selvstarter-dommeren til at udstede garantier til finalisterne.

”Da jeg startede, var begrebet iværksætter ikke folkeeje, som det er i dag. Dengang hed det selvstændig. Siden da er rammerne kommet i fokus, så det er nemmere at starte virksomhed, men når det er sagt, så er konkurrencen også fulgt med, så det er ikke blevet lettere at få succes”, lyder det.

Fakta: Selvstarter-finale
Iværksætterforløbet Selvstarter, der udbydes af Vækstfabrikken på Musicon, er nået til finalen, hvor tre unge skal præsentere deres virksomhedsideer for et dommerpanel bestående af tre erfarne iværksættere. Tid: Torsdag den 1. februar k. 16-19.
Sted: RAGNAROCK på Musicon.
Det er gratis at deltage i arrangementet, der dog kræver tilmelding via billetto.dk/e/selvstarter-finale-3-billetter-243326

Deltag i debatten
Del.