Roskildes restauranter skal nu bruge lokale råvarer

0

En ny iværksættervirksomhed i Roskilde gør det let for private at finde restauranter, som støtter lokalområdet og de små producenter.

Mange i Roskilde ønsker at købe mere mad fra lokale producenter, men de lokale producenters varer har svært ved at finde vej til tallerkenerne på Roskildes restauranter. Det er her, Råhandel kommer ind i billedet. Idéen er at skabe relationer mellem restauranter og producenter ved at gøre det lettere for dem at handle med hinanden, samt at gøre varernes oprindelse og produktion synlig for restaurantgæsten. For eksempel har INSP! købt øl fra Hornbeer og Brinkholm Øl. Derfor kan man på Råhandels facebook- og hjemmeside læse om INSP!, bryggerierne og om de lækre øl, man hver torsdag kan prøve til INSP!’s folkekøkken.

Synliggør lokal kvalitet

“Det er synd, at nogle restauratører ikke tør prioritere de lokale råvarer af højere kvalitet, selv om de gerne vil, fordi varerne kan være lidt dyrere. Vi vil gerne vise restauratørerne, at investeringen betaler sig ved at synliggøre restauranten for de private, som ønsker kvalitet og gennemskuelighed”, fortæller Solveig Felbo, der er en del af trekløveren bag Råhandel. Hun er bachelor i matematik, men startede under studiet Råhandel, efter hun fandt ud af, hvor vigtige de små producenter er for miljøet og for yderområderne i Danmark. Derfor arbejder hun nu fuldtid på at få restauranterne til at handle mere med de små producenter i samarbejde med Michael Mathiesen, der står for den digitale platform, som gør handlen let, og Christian Coff, som udover sit arbejde i Råhandel, forsker i fødevareinnovation på Professionshøjskolen Absalon.

Den fulde smag

“Forskning viser, at smagen sidder i oplevelsen af råvaren. En del af smagen går derfor tabt, når varens oprindelse er skjult. Der er dog en fin balancegang mellem den plaprende tjener og den positivt forbedrede oplevelse, så vi undersøger, hvordan gæsten selv kan få lov til at påvirke sin smagsoplevelse. Forslag er altid velkomne”, opfordrer Solveig Felbo.

Råhandel agerer således transparent markedsplads, hvor det er omkostningsfrit for producenterne at handle, og hvor producenterne selv bestemmer varernes priser og deres bestillingsfrister. Restauratørerne ved hele varens beløb går til producenten, så de blot betaler et mindre gebyr for den samlede bestilling, betaling og levering.

“Vi ser os som et redskab, der gør samarbejdet lettere. På den måde får restauranterne og restaurantgæsterne lokale, bæredygtige varer af høj kvalitet”, siger Solveig Felbo.

Deltag i debatten
Del.