Marius skal til OL i matematik

0

1.g’eren fra Roskilde Gymnasium drager til sommer til Rio for at repræsentere Danmark ved Den Internationale Matematikolympiade.

17-årige Marius Fischer skal til sommer have en helt unik oplevelse, der er de færreste forundt. Det er nemlig lykkedes 1.g’eren fra Roskilde Gymnasium at kvalificere sig til Den Internationale Matematikolympiade (IMO), der løber af stablen i den brasilianske storby Rio de Janeiro fra den 16. til den 23. juli.

“For nogle år siden kunne jeg slet ikke forestille mig, at det ville være muligt for mig at komme af sted”, lyder det beskedent fra den unge mand, der til daglig læser matematik, musik og fysik på Roskilde Gymnasium.

Fra Georg Mohr til Rio

På vej mod udtagelsen har Marius Fisher af flere omgange forceret matematikopgaver, der niveaumæssigt befinder sig et pænt stykke over de blækregninger og eksamensopgaver, som hans jævnaldrende til daglig lægger arm med.

Første skridt blev taget henover efteråret og vinteren, hvor roskildenseren stillede op i den nationale matematikkonkurrence Georg Mohr og blev blandt de ti bedste. Dét resultat førte til deltagelse i Den Nordiske Matematikkonkurrence, og for to uger siden blev han så endeligt udtaget til IMO 2017 i Rio. En konkurrence, hvor han, som en del af den danske landsholdssekstet, der drager til Brasilien, skal dyste mod unge matematikgenier fra hele verden.

“Vi skal konkurrere i opgaver inden for geometri, talteori, kombinatorik og algebra. De er meget udfordrende, og man skal kunne tænke kreativt”, forklarer Marius Fischer, der som ubeskrevet blad i IMO-sammenhæng ikke går ind til konkurrencen med en decideret målsætning.

Stor udfordring venter

Det afhænger helt og holdent af de opgaver, han får stillet i løbet af de to gange fire en halv time, han og de øvrige deltagere har til rådighed.

“Jeg har været i stand til at løse IMO-opgaver fra tidligere år, men der er nogle ting, jeg er bedre til end andre”, siger Marius Fisher, inden han forsøger at forklare Paperboy’s intetanende udsendte, hvad favoritdisciplinen talteori går ud på.

Den ene sjettedel af det danske landshold blev for alvor interesseret i tal, ligninger og algoritmer, da han gik i 7. klasse på Absalons Skole, hvor først en kammerat og sidenhen hans fysiklærer for alvor vækkede hans interesse for matematik. Det førte til, at Marius Fischer i 9. klasse havde matematik med gymnasieelever på Roskilde Katedralskole, og her ét år senere er han nu begyndt at sparre med postdoc ved Institut for Matematiske Fag Dustin Clausena på Københavns Universitet. Målet er derfor også, at matematikken skal være i centrum, når han om to år starter på en videregående uddannelse.

“Jeg kan godt lide systematikken i den måde, man arbejder på, og når man gør det, kommer der nogle overraskende sammenhænge frem, det er ret spændende”, forklarer den 17-årige gymnasieelev.

Deltag i debatten
Del.