”Jeg har lært, at tingene ikke kommer af sig selv”

0

22-årige Jonas Langmach Nielsen startede ud som kok, men er endt som brolægger hos Åvang. Han og praktikstedet er enige om, at det har hjulpet at stille krav.

”Jeg har lært, at man ikke kan blive liggende hjemme i sengen, selvom man har problemer. Du må tage på arbejde og være sur og så kæmpe med dæmonerne efter arbejde, for tingene kommer ikke af sig selv”, siger 22-årige Jonas Langmach Nielsen, der har været i praktik i byggeri- og anlægsvirksomheden Åvang i Roskilde siden efteråret.

Den unge mand startede ellers ud i NExTWORK med drømmen om en fremtid som kok, men de skæve arbejdstider og den meget polerede arbejdsform passede ham ikke, og så fik han via projektets virksomhedsnetværk forbindelse til Morten Larsen, der satte Jonas i gang på byggepladsen. En af udfordringerne har været at tøjle temperamentet, hvis noget kikser.

”Det har været rigtig godt at stille krav til ham og fortælle ham, at hvis du gerne vil være voksen og ændre dit liv, så skal du sgu tage dig sammen – det har været budskabet. På den måde har vi samtidig behandlet ham ligesom vores andre ansatte”, forklarer indehaveren af Åvang.

Erfaringer på ”lousy løn”
Jonas Langmach Nielsen kæmpede inden han blev en del af NExTWORK med en depression, efter et forlist forhold og en større gældsstiftelse, samtidig med at han ikke følte, han fik noget brugbart ud af de andre tilbud til unge på kontanthjælp.

”Jeg tror aldrig, jeg har fået bedre hjælp end hos NExTWORK. De går meget mere i dybden, og så kommer du samtidig ud på arbejdsmarkedet. Godt nok på en lousy løn, men du mærker stadigvæk, hvordan det er at tjene penge. Og du føler, du bidrager til dig selv og til folk omkring dig”, siger han, med henvisning til sin kontaktperson i NExTWORK, og de ugentlige møder med andre unge fra NExTWORK.

”Vi mødes hver fredag og taler om, hvordan det er gået den sidste uge. Nogle har måske været nede, mens andre har rejst sig op igen siden sidst. På den måde kommer man ud med problemerne og kan lære af hinandens erfaringer”, forklarer Jonas Langmach Nielsen.

NExTWORK byder også på månedlige netværksmøder virksomhederne imellem, og Morten Larsen lægger da heller ikke skjul på, at en del af at attraktionen ved projektet for Åvang også handler om at skabe forbindelser, der igen kan vise sig på bundlinjen.

”Jeg har altid haft det sådan, at når man driver virksomhed, skal man også give tilbage på en eller anden måde. Men jeg vil ikke lægge skjul på, at vi også er en del af NExTWORK, fordi det er en forretningsmæssig idé i at være med for os”, siger Morten Larsen.

 Når NExTWORK-forløbet slutter om et par måneder er målet for Jonas Langmach Nielsen på sigt at tage en uddannelse som brolægger.

”Jeg vil gerne ud at være arbejdsmand i et par år for at tjene nogle penge, og bagefter skal jeg have taget min 9.-klasseseksamen, så jeg kan lære noget mere og ikke kun skal slæbe tunge ting”, siger han.

Deltag i debatten
Del.