400 strikkede blomster på Stændertorvet

0

På lørdag klokken 10 og frem til den officielle åbning af Roskildes nye centrale plads den 30. april, er der mulighed for at nyde et gigantisk blomsterhav af garn.

Hun har tidligere lavet strikkegraffiti rundt omkring i Roskilde, men for et år siden fik Anne Ørskov, der til daglig arbejder i Roskilde Kommune en ny ide: Et strikket blomsterbed i centrum af Roskilde, som et festligt indslag i forbindelse med den længe ventede åbning af det nye Stændertorv. Roskilde Kommune var med på ideen og valgte at støtte projektet, og her et år senere har 200 deltagere produceret 500 strikkede blomster, der præsenteres med deltagelse af borgmesteren på lørdag klokken 10.

”Man har kunne købe et strikkekit til 50 kroner i Byens Hus fra maj måned sidste år, og i realiteten har jeg kun brugt Facebook og mund til mund for at sprede ordet”, siger initiativtageren bag blomsterbedet Anne Ørskov.

De 400 blomster i farverne rød, orange og pink bliver til sammen til et 30 kvadratmeter stort bed, mens 100 i reserve skal sikre det samlede udtryk mod vind og vejr i løbet af april måned, hvor installationen står tæt ved Det Gule Palæ.

”Man strikker kronbladene, knoppen og stilken, og så syr man de enkelte dele sammen på en ballonpind. Folk har forskellig stil og teknik, så blomsterne ligner hinanden men har samtidig hver sit individuelle udtryk. Men det var vigtigt for mig at fastlægge farverne, så bedet kommer til at se harmonisk ud”, forklarer Anne Ørskov, der selv har designet strikkeopskriften.

Fra striktrøje til blomsterbed
Den roskildensiske kvinde har tidligere pakket lygtepæle, skulpturer og andre effekter i det roskildensiske bybillede ind i sit farverige univers, ligesom hun også udfolder sig på sin blog www.strikketossen.dk. Entusiasmen for garnet begyndte for 12 år siden, da hendes veninde fik en søn.

”Jeg synes han skulle have en trøje, og så greb det om sig. Jeg fandt ud af, at der er et enormt stort netværk af folk, der mødes privat eller til festivaler og workshops, samtidig med at der er mange forskellige teknikker man kan lære – dét er lidt nørdet”, konstaterer Anne Ørskov. Initiativtageren bag det strikkede blomsterbed har selv ført statistik over, hvor deltagerne i projektet kommer fra. Hovedparten er strikket af folk fra Roskilde, men også københavnere, ringstedgensere og ikke mindst turister fra både Tyskland, Schweiz og Italien har bidraget til det færdige resultat, der om kort tid afsløres.

”Det sjove ved sådan et projekt, som det her, er, at få folk til at være sammen om en fælles ide” siger Anne Ørskov.

Deltag i debatten
Del.