Mindeord til Peter Cykelsmed Nielsen

0

Det er med stor sorg og raket fart, at vi har mistet ham. Peter Nielsen kom til Roskilde med sin far og mor fra Næstved omkring 1945, da bliver faderen førstemand i cykelbutikken i Blågårdsstræde. 1973 dør Erik Nielsen Peters far en tidlig død, og Peter, som ellers er udlært elektriker hos Julius Pedersen i Roskilde, køber og overtager sin fars butik, hvor hans moder hjælper ham de første år. Tiden var med ham, for nemlig i 1973 kom den første energikrise med billøse søndage, så der kom gang i cyklerne. Peter var en driftig mand, som ikke hvilede meget. En bedrift han var meget stolt af, var da han med den på tiden omkring 1970 siddende bestyrelse i lejeforeningen Vestervænget købte ejendommene og fik dem omdannet til det de er i dag, nemlig en andelsforening som er aldeles attraktiv.

Det blev kaldt flere årtiers gode ejendomshandel. Han var også en spiller. Cricket i de unge år og senere billard, hvor han var med til at starte en klub i Gartnervang. Dernæst skak og bridge og så klørsjavs, som han også involverede sig meget i og stod i flere år som medarrangør og drivkraft til afholdelsen af Sjællands mesterskaber.

Senest og i en høj alder lærte han sig at spille L’hombre.

Peters dog største bedrift var dog, da han i 1966 fik tvillingerne Flemming og Carsten, og som han dagligt fra deres 11. år arbejdede sammen med i den familieejede cykelbutik.

Han var kendt og misundt af mange gode kollegaer i branchen. Kendt for et godt håndværk og god service og misundt for ikke kun at have en søn, som gik i hans fodspor men jo hele to sønner.

Et hverv han også bestred, var at han i flere år var skuemester på cykelmekanikeruddannelsen i Nykøbing Falster. Her var han medvirkende til en forlængelse af uddannelsen, som han ikke syntes var lang nok til oplæring af nye cykelmekanikere. Han var en hård censor og den første, som dumpede en på skolen, men opnåede også her stor respekt i branchen for at ville hæve niveauet for lærlinge.

Han var jo også så heldig at stå for oplæring af sine to drenge, så de havde bevis på deres allerede dengang store kunnen indenfor cykler.

Sygdommen viste sit ansigt den 10. november Mortens aften med ringe appetit og lidt ubehag. Indlæggelse på Køge sygehus den 25. november og konstatering af uregelmæssigheder i en lunge og i lever til endelig konstatering af en meget aggressiv og sjælden kræftart startende i lungen. Lørdag aften den 16. december kl. 21.53 måtte hans krop give op.

Peter Nielsen blev 78 år, og han arbejdede til det sidste seks dage om ugen fra kl. 08.00 til 17.30. Butikken var hans liv.

Han var en kærlig og til tider hård far, men gavmild, og hans drenge gav ham tre børnebørn, som alle elskede ham meget.

Forretningen bliver ført videre i Peters ånd af sønnerne og hans kone Else Nielsen.

Æret være hans minde.

Drengene, brødrene, tvillingerne Flemming og Carsten

Deltag i debatten
Del.