Hvad sker der dog med vort sygehusvæsen – er det blevet til et transportvæsen?

0

Den 10. oktober 2017, deltog jeg i et møde om Roskilde Sygehus. Vi hørte nogle historier om problemer med den megen kørsel – og jeg har efterfølgende hørt andre bekymrende historier.

Min egne interesse er stor for det sygehus. Jeg har levet mange år i Roskilde – og som sygeplejerske, har jeg arbejdet på hospitalet.

Ja, nogle af mine bedste arbejdsår som sygeplejerske, har jeg haft der. Et velfungerende sygehus, hvor jeg i 80-erne var ansat som ledende sygeplejerske for det langtidsmedicinske område. En relativ stor afdeling samt et daghospital.

Jeg husker, at vi arbejdede meget for at udvikle både behandlingen og plejen. Vi etablerede et daghospital for ældre, så de kunne få hjælp uden en belastende indlæggelse.

En indlæggelse kan være hårdt for især ældre!

Der blev forsket i de ældres spisevaner, når de var indlagte – og betydningen af kosten for deres helbredstilstand.

Sågar var jeg medforfatter til et skrift om behandling og pleje af ældre medborgere.

Vi var stolte af vores afdeling.

Da sparerunderne startede, havde jeg fået andet job!

Jeg kan godt være bekymret for, om der ikke har sneget sig et helt anderledes menneskesyn ind i den måde, vi behandler ældre medborgere på – som følge af den nye sygehusplan.

Nærheden er svært at få øje på – altså for de mange borgere i regionens største by, Roskilde. En af de store fokusområder i Region Sjælland er TRANSPORTEN; – hvordan man sikre den megen transport af ældre indlagte og ambulante. Fra hjem til sygehus – fra sygehus til sygehus – og fra et andet sygehus til endnu et – og hjem igen. En transport, som naturligt er blevet et centralt debatemne som følge af de meget spredte funktioner i regionen – som følge af den sygehusplan, der blev vedtaget i Region Sjælland i 2010.

Imedens regionen kører de mange patienter fra Roskilde rundt – fra sygehus til sygehus og ud og hjem – må de pårørende, der også ofte er oppe i årene, prøve at følge efter.

De borgere, der bliver bragt akut til Holbæk Sygehus skal så muligvis indlægges der – hvis de da ikke fejler en sygdom, hvor specialet ligger et helt andet sted i regionen. Så er det ud at køre igen. Ganske vist er det ikke alle de akut syge, som køres til Holbæk Sygehus, der bliver indlagt, men de der bliver indlagt, har jo naturligt nogle bekymrede pårørende. De pårørende halser så efter så godt de kan! Har de pårørende ikke bil, skal de tage rejsen samme vej som patienten – men med de offentlige. F.eks. tager turen fra Jyllinge til Holbæk sygehus ca. 1,5 time med offentlige transportmidler – og 1,5 time hjem igen. Dvs. I alt 3 timers transport for et ofte ældre – og bekymret – menneske. Der kan også være skift i transporten. Det kan også være et problem.

Selvfølgelig vil vi gerne have den bedste behandling, men er den bedste behandling mon denne evindelige kørsel rundt i regionen med syge mennesker?

Hvad er det borgerne i Roskilde bliver budt i disse år. Har det mon været meningen med sygehusplanen?

Det MÅ da kunne gøres bedre!

Inger Kehlet

Deltag i debatten
Del.