Domkirken mishandlet af ny plancheudstilling

0

Der er opsat en stor ny udstilling i domkirken i forbindelse med dronning Margrethes sarkofag, som indtil videre står helt skjult i Den hellige Birgittes kapel under et træskelet.

En ting er, at dette meget smukke og unikke kapel med de fantastiske kalkmalerier har mistet meget af sin pragt ved denne træopsats, noget andet er udstillingen. 

Det er en meget stor og lysende plancheudstilling, flot i sig selv, med flere videosekvenser, billeder og tekster på engelsk og dansk. Emnerne er meget passende: kongelige begravelser i Danmark, især Roskilde, dansk historie centreret om kongerne, samt Bjørn Nørgaards sarkofag og dens tilblivelse – spændende og instruktivt.

Men – placeringen! Plancherne med glas, lys og videosekvenser fylder det meste af koromgangen bag alteret. Dette rum er nu helt ødelagt. Det er nok den smukkeste del af domkirken, den ældste, mest stilrene. Desuden er selve fornemmelsen af en koromgang forsvundet, en væsentlig del af en katolsk katedral i middelalderen. De fleste bispeportrætter er skjult, ligeledes en del flotte gravsten, bl.a. kirken suverænt største og mest kendte gravsten lige i midteraksen over biskop Peder Jensen Lodehat, ham der skaffede dronning Margrethes lig til Roskilde fra Sorø. De 4 imposante barokke sarkofager i højkoret mellem Margrethes sarkofag og koromgangen mister helt deres betydning op ad de store selvlysende plancher.

Sidder man på kirkebænkene i kirkens skib, bliver man let distraheret af lysene oppe i østenden bag alteret. Kort sagt: udstillingsplancherne er helt forkert placeret og meget skæmmende. Jeg fik så at vide, at de ville blive stående i flere år. Det er sikkert fint for besøgende, især udenlandske turister.

Men der må da kunne findes andre placeringer: Træskellettet uden om den kommende sarkofag ville være oplagt til at rumme en del af udstillingen. Der er også masser af plads på 1. sal på galleriet på vej hen til museet. Forhallen til Christian IX’s kapel er flere gange blevet brugt til små udstillinger. Oluf Mortensens kapel mod NØ er vist helt tomt.

Og hvad siger UNESCO, som nidkært vogter over World heritage Sites og stiller strenge krav om at sikre stedet, bevare det fuldstændigt?

Af: Gorm Bruun Hansen

Skomagerkrogen 12

4000 Roskilde

Deltag i debatten
Del.