Borgmester med autopilot

0

Af Karsten Lorentzen, medlem af byrådet for Dansk Folkeparti.

Da byrådet onsdag skulle behandle et forslag fra Dansk Folkeparti om udfasning af religiøst slagtet i vores institutioner som sidste punkt på en lang dagsorden, gav borgmester Joy Mogensen det en hård medfart, inden hun åbnede for debatten, hvor hver især skulle skynde sig at indtegne sig, fordi det skulle være en meget kort runde, som hun understregede. Anledningen var, at det forslag havde Dansk Folkeparti fremsat utallige gange før, som hun påpegede. Og så var tonen naturligvis slået an – og debatten helt forudsigelig.

Det er mig ikke bekendt, at vi har fremsat forslaget før. Vi har haft en debat om mærkning og religiøst slagtet kød samt en debat om at svinekød skal være repræsenteret som et valg i alle kommunens institutioner. Ikke et forslag om at afskaffe religiøst slagtet kød sådan som det, vi fremlagde denne gang. Årsagen er den ganske enkle, at vi ikke mener, at kommunen gennem sine opkøb af fødevarer skal støtte Muslim World League og regimet i Saudi Arabien.

Markedet for halalkød vil i 2018 internationalt udgøre et marked på 9000 milliarder kroner. Men desværre er den danske praksis på området mørkelagt. Ifølge Landbrug og Fødevarer betaler de tre danske kyllingeslagterier omkring 25.000 kroner om året til Muslim World League for godkendelsen af eksport til Saudi-Arabien. Islamisk Kulturcenter modtager samme beløb fra kreaturslagterier.

Hertil kommer, at Danmark årligt importerer store mængder kød fra udlandet. Næsten 200 tusind tons – og vi aner ikke, hvilke omstændigheder, det er slagtet under. Om det er halalslagtet – og – i givet fald – hvilke omstændigheder, dyrene er slagtet under. I Danmark siger loven, at dyret skal være bedøvet, inden halspulsåren skæres over. Men gælder dette også i de lande, vi importerer kød fra? Fødevareministeriet kan ikke oplyse det, og Danmarks Statistik opdeler ikke data over importeret kød efter, om kødet er religiøst slagtet eller ej.

Vi er ude på dybt vand. Vi aner ikke, hvad vi putter i munden. Men netop derfor mener vi i Dansk Folkeparti, at Roskilde Kommune har et ganske særligt ansvar for at gå forrest. Vi skal som kommune naturligvis ikke være med til at finansiere Muslim World League eller gennem import nogle slagtemetoder, som er i strid med dyrevelfærd. Kommunens borgere skal vide, hvad de sætter tænderne i, når det er kommunen, som står for madtilbuddet. Så borgmesteren bør slå autopiloten fra og lytte efter. Forkortet af redaktionen.

Deltag i debatten
Del.