Vores fantastiske Domkirke skal trække folk til byen

0

Af Jesper Steen Christensen, erhvervsdirektør i Danske Bank i Roskilde

Lige siden jeg var barn, har Roskilde Domkirke altid været det synlige tegn på, ’at nu var jeg hjemme’. Når vi besøgte familien rundt omkring på Sjælland og kørte hjem, kunne vi altid se Domkirken, når vi nærmede os ’vores by’. Så der var ingen grund til at spørge mor og far: ”Hvornår er vi hjemme”. I dag oplever jeg i høj grad, og nok som de fleste, Roskilde Domkirke som en del af byen. Den er der bare – uden at vi i dagligdagen tænker over, hvor unik den faktisk er.

En kæmpe turistmagnet

I 1995 kom Roskilde Domkirke på UNESCO’s Verdensarvsliste – blandt andet sammen med pyramiderne i Egypten. En kæmpe cadeau, men som sådan ikke noget byen reagerede synderligt på. Mange borgere i Roskilde tænker med garanti ikke på Domkirken som andet end ’en stor kirke’, men faktisk har vi jo en kæmpe turistmagnet liggende lige i centrum af byen. Og den skal vi i mine øjne udnytte, så vi kan trække endnu flere turister til byen både fra andre dele af Danmark, men så sandelig også fra hele verden. For vi har noget unikt, der for alvor kan sætte Roskilde på verdenskortet. De senere år har der da også været talt og skrevet en del om et kommende formidlingscenter for Roskilde Domkirkes kulturarv, som jeg nysgerrigt har fulgt med i. Og efter sigende skal det placeres i den hyggelige have ved restaurant Rådhuskælderen – for at give mulighed for at præsentere kirken rigtigt og byde de mange gæster velkommen.

Et interessant forslag
Forleden vendte jeg netop planerne om formidlingscenteret med en virksomhedsejer, der kom med en anden god idé. Forslaget gik på at placere formidlingscenteret i Roskilde Palæ, hvilket egentlig er ret godt tænkt, når man tænker på den historie, der er i bygningen. For eksempel foregik Stænderforsamlingerne fra 1835 til 1848 i Roskilde Palæ, og også Danmarks nye grundlov blev vedtaget i denne bygning i 1849. Så et interessant forslag, men måske er der også andre muligheder. Det vigtige for mig – ja, for os som by – er blot, at der sker noget, og at vi ikke venter for lang tid.

I alles interesse
Mit fokus er altså blot, at vi hurtigst muligt får gjort Domkirken til en magnet for vores by – i endnu højere grad end kirken er det i dag. Vi har alle en interesse i at gøre Domkirken kendt i hele verden. Mange gode kræfter arbejder allerede benhårdt på det – et stort arbejde med kæmpe respekt herfra. Jeg kunne dog også ønske, at vi som by ser Domkirken som en kæmpe gave til Roskilde – som kan være med til at trække turister til byen, der forhåbentligt lægger penge i vores butikker, skaber arbejdspladser, og som kan være med til at fastholde Roskilde som ’verdens navle’.

Deltag i debatten
Del.