Ud at se

0

At rejse er at leve, skrev H.C. Andersen i 1844. Det har vi taget til os og rejser som aldrig før. Det er godt. Man bliver altid klogere af at besøge andre steder. Gælder det så også all inclusive, hvor man ikke bevæger dig ud af resortet eller blot væk fra poolen. Efter min bedste overbevisning: ja. Med mindre man er i stand til totalt at lukke øjnene og ørerne, så ser og hører man noget, som man kommer til at tænke over. Noget, der kunne være anderledes. Noget, som man ville ændre, hvis man havde magt, som man har agt.

Når man skal ud at rejse, forbereder man sig. Nogle er meget grundige og læser bøger om stedet, planlægger ture og finder uberørte steder. Andre forlader sig på, at der er en guide på stedet med tasken fuld af gode forslag. Nogle har ikke behov for at bevæge sig ret meget omkring, men planlægger at have tasken fuld af bøger, mobiltelefonen fyldt op med underholdning. Og badeudstyr, solbriller og solcreme parat øverst i håndbagagen. Pointen er, at uanset hvad, så forbereder man sig med forventning – forventning til en god ferie, forventning om, at de planlagte oplevelser beriger.

Når man så kommer hjem, er det med den mentale bagage fuld af beretninger. Er forventningerne blevet indfriet? Stod oplevelserne mål med planlægningen. Var livet omkring poolen fantastisk? Var vandreturen i de øde bjerge uden at se en (anden) turist himmelsk? Uanset hvad, vil der være noget at fortælle. Man er blevet beriget og kan fortælle om det. Noget, som både kan flytte en lidt og give andre – venner, familie, arbejdskollegaer – nye perspektiver på tilværelsen.

Præcis det samme gælder alle mulige andre rejser end ferierejser. Jeg har ofte undret mig over, hvorfor det er så odiøst, at politikere rejser ud og ser verden og kommer hjem med inspiration og ideer til, hvordan samfundet kan blive bedre. Lige nu er det blevet til, at man mistænkeliggør enhver aktivitet, der passerer en landegrænse. Hvis man er bange for, at der er tale om rene fornøjelsesrejser, så kan man jo bare stille krav om, at der skal være et formål og noget at fortælle, når man kommer hjem igen. Noget, der viser, at der er tale om en velforberedt, velgennemført og inspirerende rejse med det formål at skaffe ny viden og indsigt med hjem til kommunen. Og så også stille krav om, at man tager derhen, hvor der vitterlig er inspiration at hente. Danmark har aldrig vundet på smålighed, isolation og selvtilstrækkelighed, men på udsyn og samkvem med verden udenfor.

Deltag i debatten
Del.