Tid til tone

0

Det er valgkamp. Aviserne bugner af indlæg fra kandidaterne, og de sociale medier flyder over af meninger. Det er godt. Debat om både nære forhold og fremtidsdrømme er vigtige for at finde gode løsninger. Langt det meste af den debat foregår på en anstændig og ordentlig måde. Der tales i en pæn tone, sagligt også selv om der gås til stålet ind imellem.

Men der er også tilfælde, hvor indholdet næsten kun er personlige tilsvininger. Det er ikke i orden, og det er uforståeligt, hvorfor det sker. Selv om det er de hurtige, sociale medier, så er der tid til at tænke sig om – bare en lille smule. Ville man selv gerne have sådan en sviner? Man kan forstå, at i desperate situationer kan man overreagere. Det kan vi alle sammen. Hvis man får nej til en ansøgning om hjælp, som man har hårdt brug for, kan reaktionen være voldsom. Det betyder ikke, at reaktionen er i orden, men baggrunden kan give en forklaring. Det samme kan man ikke sige, når det drejer sig om debatter.

Det gælder heller ikke, når det drejer sig om tilfælde, hvor loven er klar og tydelig. Jeg synes også, at p-bøder er trælse, og at man hellere skulle bruge nogle flere penge på trafiksikkerhed end på biler, der holder stille. Men sådan er reglerne nu engang. Som regel ved man jo godt, hvornår man er på den forkerte side af stregen. Så overreaktion her er ikke i orden.

Så er der ventetid. Det er jo at spilde tiden, og her kan man godt komme op i det røde felt – indvendigt. Det sker især, når man ser på en medarbejder, der tilsyneladende ikke foretager sig noget særligt. Måske kigger vedkommende på en skærm. Det ser ikke ud af meget. Men som regel er der en god grund. For eksempel er det valg, vi nu skal stemme til, omgærdet af mange, meget strikse regler.

Vigtigst er, at der er tale om frie og hemmelige valg, hvor hver borger har én stemmer og ikke flere. Det skal de ansvarlige sikre sig minutiøst. Så vil der opstå ventetid, for der kan kun være én inde i stemmeboksen ad gangen. Det hverken nytter eller hjælper at skælde ud på den medarbejder, der blot gør det, der skal gøres. Og det skal ske uden undtagelser, for vi er alle lige, og vi har alle lige ansvar for at så fundamentale forhold som det demokratiske valg foregår efter reglerne.

Så også i hverdagen er godt at huske på, om man selv ville have en spids bemærkning for blot at gøre det, der er i alles interesse – også selvom det koster 5 minutters ventetid. Der må altid være tid til den gode tone.

Deltag i debatten
Del.