Regnvejr i julemåneden

0

Hvis jul er noget, vi drømmer om – lige som Bing Crosby i White Christmas. Men vi sidder ikke i Los Angeles med palmer, men i Danmark med sporadisk sne, der giver os håb, afløst af regn, der trykker os tilbage til en virkelighed, som ikke er hvid, men våd jul.

Sådan bliver det nok også i år. Der er det gode ved det standpunkt – sådan som det altid er for pessimisten – det kun kan blive godt. Enten tager man fejl – og så bliver det hvid jul, og det er godt. Eller også får man ret, og det jo også godt. Derfor er det altid bedst at være pessimist. Det kan kun gå godt.

Men regn bliver det nok også på andre måder: gaveregn. Ikke i alle hjem, for der er fortsat mange, der ikke kan tillade sig den luksus. Det mærker hjælpeorganisationerne. Forhåbentlig hjælper vi alle med til, at de får gode muligheder for at støtte dem, der går i tørvejr i gaveregnen.

Men i de mange hjem bliver der masser af pakker at pakke op. Her må man beundre den menneskelige fantasi for, at det lykkes at finde på noget at give. Det er der to grunde til. Den ene er, at vi generelt er så velhavende, at vi kan købe det, vi har brug for – ikke alt, men dog i tilstrækkeligt omfang til, at det ikke er det helt store problem. Så skal man anstrenge sig for at finde på.

Det andet er, at en del af det, man så rent faktisk ønsker sig og meget gerne ville have, ikke kan fås. Jeg tænker her især på tøj og lignende. Det produceres tilsyneladende i meget små mængder i de gængse størrelser (S-M-L), så der kun er XS eller XXL tilbage, når man når hen til juletiden. Så ofte står man som gavegiver i den situation, at ønskerne er få, og det, der ønskes, er ikke til at få. Her begynder det så at blive farligt, for så skal man selv til at finde på. Det har jeg erfaringer med – og her må man medgive, at fruen med rette vælger det pessimistiske udgangspunkt. Så kan det kun gå godt.

Jeg er ikke som de mennesker, der er fantastiske til at finde gode, vel gennemtænkte gaver selv uden bestillingsseddel. Her ligger mit talent ikke. Jeg er god med en bestillingsseddel, for der står på sedlen, hvor de findes – nærmest på hvilken hylde. Til gengæld er kravet så til mig, at indpakningen overrasker. Den skal være original med både papir, bånd og gavemærke. Og det er faktisk ret svært at nå det mål. Jeg bruger mere tid på at trave byen rundt efter papir end efter gaverne, for smukt papir osv. er en mangelvare. Så jeg regner med at skulle trave rundt i regnen for at finde det papir, der skal sikre gaveregnen også vander tæppet under juletræet i år igen.

Deltag i debatten
Del.