Natur og kultur

0

Efteråret er de glødende farvers tid. Træerne og buske klæder sig i de mest pragtfulde gevandter. Det er en ødselhed på et tidspunkt, hvor der ellers lukkes ned for vinteren. Som det hedder i Septembers Himmel er så blå: “Oktobers offergave”.

Bladene falder af træerne, og så nærmer sig det sig også tidspunkt, hvor DSB forsinkes af den slags nedfald. Mærkeligt, at vi kan flyve til månen og Mars, men ikke få styr på bladene på skinnerne. Og vi forsker i de bestanddele, atomerne består af, ved hjælp af en ufattelig avanceret teknologi, og alligevel kan en smule natur skabe store forstyrrelser i jernbanedriften. Man kunne godt forestille sig, at DSB bander træer og buske langt væk. Men endnu er der ikke sket noget i år, så måske er der kommet et gennembrud, vi blot ikke har hørt om?

På en måde er det glædeligt, at det forholder sig sådan. For det betyder, at vi endnu ikke har fået fuld kontrol over alt i livet, og at vi kan designe det i alle detaljer. Der er stadigvæk overraskelser tilbage – også selvom de er tilbagevendende som efterårsblade. Det kunne naturligvis løses ved at fælde alle træer, men den løsning vil selv den mest harmdirrende pendler dog ikke vælge.

Hvis man var kyniker, kunne man anføre, at vi faktisk ikke har noget rigtig natur tilbage. Vi har ingen urskove eller områder, hvor mennesket ikke har sat sin fod. Der er sket en regulering over alt gennem naturpleje, anlæg af skove, skovning, udtynding, nyplantning osv. Hvor mennesket er, sætter det sig præg på sine omgivelser. Det er en kulturel påvirkning, som er uundgåelig. Vi lever i en symbiose mellem natur og kultur. Heldigvis er der så meget fokus på den sag, at der passes bedre på naturen end nogensinde, selvom der indimellem er sværdslag. Det kan ikke undgås, når mennesker er involveret. Men som regel findes der gode og pragmatiske løsninger. For alle vil jo gerne nyde naturen og de glødende farver. Alt det vil komme op på ny, når Nationalpark Skjoldungelandet nu skal etableres. Den kommer til at omfatte meget store arealer, inkl. fjorden. Forhåbentlig lykkes symbiosen mellem natur og kultur her, så mødet mellem de to bliver frugtbart, rekreerende og inspirerende for alle mennesker.

Deltag i debatten
Del.