Kompasset i livet skal pudses og plejes

0

Glimt af lykke er en gave, men hvem fik lige tid til at pakke gaven op?

Af Kristian Gylling

Vi er nok det mest privilegerede folk i verden, med blandt andet et skole-, rets- og sundhedssystem, hvor kun det bedste har plads. Derfor en kæmpe “TAK” til vores forfædre, der led og stred gennem mange år for at give os et godt samfund, hvor der hersker respekt for den enkelte, og hvor alle har mulighed for et basisliv, hvor vi nøjsomme faktisk ikke behøver meget mere – mens andre har frihed til at prøve lykken i liberalismes navn.

Men trods en rig hverdag i verdens lykkeligste land, er mange af vores grundbegreber sat på udsalg. Kompasset for god etik har mistet sin betydning.

I hvert fald knækker linen når en gode ven beretter, at han har slået panden mod en mur i et overophedet sundhedssystem, mens velbjergede flygter til privathospitaler. Eller historien om en kollegas barn der mistrives i den kommunale skole, mens vores børn går på den private. Så var der mødet på tovet med en gl. skolekammerat, som ikke kunne betale for huslejen og derfor røg på gaden, eller ekspedienten i supermarkedet, der næsten ikke tør smile af frygt for, at man skal se, at der ikke er råd til tandlæge.

Det Danmark som bliver beundret world wide, ydermere med en økonomi i eliteklassen. Det Danmark hvor tidligere generationer afskaffede klasseskel, så alle fik adgang til velfærd og kunne ha’ overskud til at hvile og til at nyde livet. Netop det Danmark har glemt at bruge Kompasset for ordentlighed. I stedet påstår mange trendsættere, at livet er lykkeligere i overhalingsbanen, selvom de færreste kan stå distancen – og alt for mange går ned med stress…

Sund og daglig brug af Kompasset vil hjælpe os til, at vi ikke løber os fra sans og samling, men i stedet har tid til at opleve livet som en gave – til alle.

Ja, Kompasset skal, for ikke at miste saft og kraft, dagligt plejes og bruges. Derfor har jeg sammen med venner lavet Appen “Gabriels kalender”, hvori vi opfordrer til dagligt at bruge 5-10 min. på et af “livets grundbegreber” – fx “sandhed” eller “tilgivelse.” Her bliver man lige så stille bedre til at møde hverdagen lidt mere bevidst, så man skærper fokus på, hvad livet handler om.

Og husk den 21. november er der kommunalvalg. Afgiv din stemme og vær med til at præge dit samfund.

Deltag i debatten
Del.