Julelivredder søges!

0

Jeg elsker jul med alt, hvad den indebærer. Men jeg bliver aldrig helt dus med alt det, man skal, inden den kommer. Det er mig en gåde, hvordan folk når i mål og vitterlig når alt fra hjemmesyltede rødbeder til konfekt.

Jeg ender altid med at være en amatørsvømmer, der har vovet sig for langt ud på åbent hav og prøver at hundesvømme i land, men som synker længere og længere til bunds i et mosehul af sidste-øjebliks-gaver, pynt der mangler at blive hængt op, småkager der ikke bliver bagt og julebesøg jeg ikke magter. Jeg mister pusten, inden jeg rigtig er kommet i gang.

”Hvad sker der med dig?” siger jeg til mig selv, selvom jeg godt ved, jeg er langt udenfor pædagogisk rækkevidde.

”Kom så. Du kan godt. Op med numsen fra den sofa og hent julepyntet fra skuret. På med julevanten! Så tager du lyskæderne og hænger dem på buskene rundt om huset og så lanternerne med bloklys i indkørslen. En krans på døren. Bingo. En lille nem brunkagedej på køl, så er den klar til morgendagens kagebagning. Nogle poser nissechokolader – til julesokken, du ved, og 12 adventsgaver til de 3 børn.

Nej, ikke fra Tiger! Det skal være sjove og personlige adventsgaver – de behøver ikke være dyre, men specielle. Og så julemusik på! Kom frisk! Adventskransen – din egen kreation – med gamle sjove knapper syet på silkebånd fra Søstrene Grene. Smil! Tænk kreativt, økologisk og bæredygtigt og samtidig kærligt og innovativt – og med tradition.

Men frem for alt personligt og med lidt pangfarver! Og så poster du lige en selfie på Facebook – et par likes vil gøre dig godt. Og så de sidste julegaveindkøb – af sted! Du kan lige nå det før Luciaoptog på skolen, juleklip med klassen, julestue hos vennerne, julefrokost på arbejdet, juletamtam hos mormor og dit eget glögg-arrangement på lørdag.

Det ER bare nemt, hvis man husker at planlægge og tager det hele ovenfra og ned.” Det lyder så nemt. Men jeg kan ikke. Jeg drukner.

Øjebliks-stemningsbillede fra matriklen:
Klokken er langt over midnat og vejen er lang hen til rene flader og julefred. En mus er sluppet ud i stuen fra under køkkenvasken (hvordan fanger man den, når katten døde sidste år?) 1 julegave er købt, 15 mangler – plus det løse.

Klumme skrives, i et (s)yndigt rod af halve juledekorationer, pastasovs, limstift og sakse, bananer med patina, opvask og vasketøjsbunker (lagt sammen – men ikke lagt på plads) Stuegulvet er sirligt drysset til med enlige sokker, plantet af nogle børn, der syntes det var godt, de lå der. Jeg når det aldrig.

Jeg har bevaret min barnetro og er dus med Gud og Jesus, som jeg har bedt om hjælp i mange tilspidsede situationer, men i denne søde juletid har jeg ikke brug for en gammel mande-Gud med langt skæg eller en hippiefrans i lændeklæde.

Jeg har brug for en praktisk kvindelig livredder, helst jysk og gerne spillet af Peter Frödin. Julen er ikke for sarte sjæle, der som mig distræte famler rundt og lader sig distrahere. Julen er for praktiske Connier’er med rygrad, muller og hænder, der er godt skruet på. Og den skal skylles ned med et skulderklap, et glas portvin og en lille dåse-øl. Skål kammerat! Så tror jeg, det går. I will survive.

Glædelig jul!

Deltag i debatten
Del.