En del af familien

0

Kommuner er som familier. Hvis du ikke deltager i sammenkomsterne, så risikerer du at gå glip af opdateringerne og fællesskabsfølelsen. Og hvis for mange har afbud, bryder familien sammen som tårnet i et spil Klodsmajor.

Jeg har været til stor konfirmation i weekenden. Eller det vil sige, i skrivende stund har jeg ikke været af sted endnu. Alligevel kan jeg med stor sikkerhed sige, at det var en herlig fest med taler, sange, god mad og gode snakke. Efter 37 år i Familien Krone føles det velkendt og vigtigt at deltage og bakke op. For det er netop det uforlignelige ved familier. Selvom vi ikke har valgt hinanden, så føles det naturligt at mødes, holde sammen og fejre, når livet runder større hjørner, nye medlemmer skal indvies eller som denne weekend opgraderes.

Nogle i familien svinger vi bedre med end andre. Men det, at vi er i familie, gør os ligeværdige og derfor ofte mere rummelige overfor hinanden. Og for mig føles det virkelig dejligt at være en del af noget, som jeg ikke behøver at sætte spørgsmålstegn ved. Alle ved, at jeg har let til tårer, taler meget og griner højt. Det er okay, at vi er forskellige – vi er jo i familie.

En 10’er?
Nuvel. Man kan komme til at se sin familie lidt rigeligt til tider. For 14 år siden, da min mand Michael trådte sine første usikre skridt ind i Krone-familien, synes han godt nok, at vi sås meget. Det kom faktisk dertil, at han bad mig rangordne familie-arrangementerne, inden han sagde ja til at tage med. En 10’er betød: ”Det er vigtigt, at du deltager”, mens en 2-3-4’er var mere sådan: ”Hvis du har overskud til det,skat – eller er kagesulten”.

I den periode løj jeg ofte, når familien spurgte, hvad Michael lavede, siden han ikke kunne komme med. Jeg synes, det var pinligt, at han ikke deltog og bakkede op. De senere år har jeg bare sagt sandheden; at han mere har brug for en dag på sofaen. Man behøver nemlig ikke at bakke op hele tiden. Ligesom med spillet Klodsmajor kan man godt tage en del klodser ud og ind uden at ødelægge sammenhængskraften i tårnet. Men hvis man fjerner for mange, eller de forkerte klodser styrter det sammen, og så tager det lang tid at bygge op igen.

Kommune-familien Roskilde
Sådan er det også at bo i en kommune. Her har indbyggerne heller ikke valgt hinanden, og i endnu højere grad end i en familie skal vi have det til at fungere. Der er de sorte får og de overkorrekte. Der er dem, som man altid kan regne med og dem, som kommer og går. Folk er vidt forskellige, men vi er alle sammen en del af kommunefamilien, om vi vil det eller ej.

Og i kommune-familien Roskilde er der som i Krone-familien rigtig mange sammenkomster. Der er vejfesterne, for de dele af familien, der bor helt tæt på hinanden. Så er der de løbende borgermøder, hvor man kan blive opdateret på forskellige afkroge af familiens ve og vel og deltage i den løbende diskussion om alt mellem Jyllinge og Viby Sjælland. Og de mindre begivenheder, fx en koncert eller et fodboldstævne. Men den helt store kommune-familiekomsammen er nu engang kommunalvalget hvert fjerde år. Her bliver nye familiemedlemmer indviet, andre opgraderes til de voksnes rækker, og hvis du dukker op til festen, kan du både mæske dig i en buffet af synspunkter og få indflydelse på, hvordan klaveret spiller til efterfesten – de næste fire år.

Det er fair nok, hvis du synes, onklerne larmer for meget, børnene er uopdragne, eller buffeten af synspunkter for dårlig. Man behøver som sagt ikke at tage til alle familiearrangementer. Men hvis du vil have bare en lille smule indflydelse og føle dig som en del af fællesskabet, så er det godt at deltage i et antal fester om året.
Jeg holder både af de små og store familiesammenkomster. Men konfirmation og kommunalvalg er klare 10-ere. Og ligesom jeg i skrivende stund glæder mig til at opgradere min kusine i weekenden, så glæder jeg mig også til at være med som påhæng, når kommune-familien Roskilde holder valgfest til november.

HURRAAAAA!

Deltag i debatten
Del.