Doping

0

”Jeg har taget doping. Jeg har taget EPO”. Mon ikke mange kan huske denne udtalelse fra Bjarne Riis tilbage i 2007? Bjarne Riis er jyde, og hans tilståelse blev smidt på bordet med et brag. Der var ikke nogen lang indledning, som skulle lægge op til tilståelsen. Ingen omsvøb som skulle gøre undskyldninger mulige.

Det var lige på og hårdt! Jeg har tit tænkt på, hvordan han egentlig har haft det op til det famøse pressemøde. Måske har han overvejet en endnu kortere udgave: Jeg har taget EPO. Det ligger i mange jyders natur at gøre det så kort som muligt og så bare få det sagt.

Når jeg tager fat på netop det citat, er det ikke fordi, jeg vil sammenligne mig med Bjarne Riis – på ingen måde – bortset fra to punkter. Vi er jyder, og vi vil gerne sige det kort. Derfor min tilståelse: Jeg har været på charterferie. Sådan.

Så er det sagt. Jeg er godt klar over, at det er chokerende, for jeg tilhører et segment, der ikke tager på charterferier, men på unikke rejseoplevelser. Jeg burde bevæge mig rundt i lokale omgivelser, uberørt af turismehånd, blive optaget i de lokales fællesskab og set på som en ven, der lige er kommet på besøg. Det er jeg ikke. Jeg er turist.

Nu kommer så tilståelsens anden del. Mit EPO var, at jeg har været på Gran Canaria! Nu er det et lidt vidt begreb, for det kunne godt have været på den nordlige del af øen op mod hovedbyen Las Palmas, hvor man kan møde lokale beboere i deres lokale omgivelser. Det var det ikke. Det var sydpå, hvor de store og mange hoteller ligger.

Her kan man ligge ved poolen og læse og få sol og dase. Rundt om var der mange, der havde fået den samme idé. Børnefamilier, yngre par, ældre par. Alle nød det tilsyneladende. Følte man trang til at bevæge sig, kunne man spadsere rundt omkring langs Atlanterhavet. Det er en fredelig og glimrende syssel til afveksling for læsningen. En anden, daglig opgave var at finde et spisested. Også her er der gode muligheder – også i turistland. Bevares – det er ikke Michelin-restauranter, men bestemt heller ikke bundskrabere hele vejen igennem.

Fordelen ved sådan en charterferie er, at der er taget hånd om alt. Vi har prøvet at se på, om vi kunne arrangere det billigere selv. Det kan vi ikke. Så vi nyder at være charterturister og komme hjem med hovedet tømt og fyldt med inspiration fra læsning. Og vi bliver ved at gøre det, for det er en glimrende form for doping.

Deltag i debatten
Del.