Alle taler om vejret – men ingen gør noget ved det…

0

Af Kristian Gylling 

Kristian Gylling er sognepræst i Hvedstrup nord for Roskilde, tidligere revisor og nu folketingskandidat og byrådskandidat for Alternativet.

Så fik vi vel endeligt den sommer, vi alle har drømt om I årevis. Ingen tjekker i dag ind på deres arbejde efter endt ferie og kan sige de velkendte ord ”typisk kedeligt dansk sommervejr…”

Og vores sommer i år 2018 er netop langt fra typisk. Den har været, og fortsætter med at være, skræmmende atypisk. Fuldstændig ligesom klimaspørgsmålet bliver skræmmende nærværende. 

Min gamle morfar på 95 år sagde efter at have gennemlevet to verdenskrige: ”Vi er nok snart nødt til at opleve en krig til, for at få folk til at se op og ud – for at finde sammen igen om det væsentlige”.

Og vi er på vej ind i krig igen. Denne gang en krig mod klodens opvarmning, Krigen mod os selv og den folkesjæl, der er totalt ligeglad med den globale opvarmning. Alt for mange er ligeglade, og det selvom samtlige klimaforskere fortæller os, at krigen raser og skal vindes inden for de næste 5-10 år.

Nobelpristager og Klimaprofessor, Jens Hesselbjerg Christensen siger: ”Det skræmmende er, at vi går ind til det her med åben pande. Vi ved, hvad der skal til, men alligevel fortsætter mange deres nuværende livsstil. Derfor bliver vi nødt til at råbe op”.

Ikke underligt, at der er mange, der taber pusten og overblikket. Vi reagerer med handlingslammelse, nu da alvoren er synlig og sommerens ekstreme varme har ramt os som bomber, hvor søer udtørrer, blade falder af træerne og landmændene lider.

Konsekvenserne af vores egne handlinger har denne sommer været både konkrete og ekstremt tydelige. Vi har mærket det på egen krop. Og derfor, tror jeg, har vi nu momentum til at sætte vores kræfter ind på at gribe til handling til klodens bedste. 

Og ud fra klimaprofessor Jens Hesselbjergs anvisninger, skal vi faktisk bare gøre fire ting:

– ændre forbrugsmønstre

– vælge ansvarsbevidste politikere 

– italesætte problemet og vores nervøsitet 

– tage ansvar for at mindske problemet

For som andre forskere siger det ligeud: ”Det værste vi kan gøre, er at fortsætte som hidtil, og blot ignorere, hvad vi ser udspille sig for øjnene af os”.

Det er vi simpelthen for kloge til. Du har et ansvar, og du kan sagtens starte i det små. Og er vi mange, der begynder at sætte lidt handling på, vil mange bække små give en stor å – give et bedre klima og bedre levevilkår for os alle. Det nytter. Kom i gang. Hvad vil du gøre? 

Deltag i debatten
Del.