”Mændene har måttet lære at finde sig i, at vi er med”

0

Kvindelige medlemmer er ikke et særsyn i motorcykelklubben MC Roskilde 74, hvor køreglæde og de medfølgende oplevelser på landevejen tilsammen udgør attraktionen.

”Jeg er her så ofte, jeg kan i sommerhalvåret. Rundt og kigge og hilse på folk, det er fantastisk. Et er at køre motorcykel, men der er også det sociale”, forklarer 55-årige Tina Olsen, medlem af MC Roskilde 74.

Et ualmindeligt solbeskinnet og velbesøgt Torsdagstræf på Roskilde Havn er i fuld gang. Paperboy har sat fem medlemmer af den lokale motorcykelklub stævne til en snak om det at være kvinde i en fortsat mandsdomineret verden gjort af lige dele benzin og frihedstrang.

”Jeg har kørt siden jeg var 18, og dengang blev der kigget på mig, når jeg kom ind på tankstationerne. Jeg kan huske, at jeg engang står og taler med politiet under en tur – jeg har nok været omkring 20. Undervejs i samtalen slår jeg visiret op, hvortil betjenten udbryder, ’ej det må du undskylde, jeg troede du var en mand’”, fortæller 58-årige Anne Thea Peytz og griner.

Oplevelser står i kø
Hun og de fire veninder fra MC Roskilde 74 er dog enige om, at tiderne er skiftet. I dag udgør de kvindelige medlemmer således lidt over 10 procent af klubbens godt 70 medlemmer.

”Mændene har måttet lære at finde sig i, at vi er med”, fortsætter Anne Thea Peytz, med henvisning til at hun ligesom flere af de andre også har sin bedre halvdel i klubben.

I MC Roskilde 74, stiftet, som navnet antyder, for 44 år siden, mødes medlemmerne til ugentlige klubaftener og månedlige fællesspisninger, ligesom de arrangerer ture rundt i Europa, såvel som til mere eksotiske destinationer. Senere i år venter blandt andet et ridt på Sri Lanka.

”For mig er det en kombination af ren hygge og transport. Jeg tog først kørekort som 50-årig, men siden dengang har jeg kørt meget. Til gengæld er jeg ikke så meget til at stå i værkstedet og pudse og polere – det er oplevelserne, der er det vigtige”, forklarer Lone Kraiberg på 58. En udlægning de andre i gruppen kan nikke genkendende til.

”Jeg har selv stået og skruet, men der går som regel altid mere i stykker, end der bliver fikset, så nu har min mand givet mig ordre til at lade være”, fortæller 52-årige Jeanette Rasmussen.

”Fåtal laver ballade”
Torsdag ved 18:30-tiden står de fem skarptskårne motorcykler helt køreklar ved det gamle Gasværk, hvor lydniveauet med jævne mellemrum stiger, når nye to- og firhjulede melder deres ankomst foran det velvoksne publikum, der har samlet sig tæt ved rundkørslen.

Netop lydniveauet i forbindelse med Torsdagstræffet har gentagne gange afstedkommet kritik fra naboerne til Roskilde Havn, der er trætte af de potente motorers brøl i baghaven.

De fem kvinder, Paperboy taler med, bedyrer, at de selv gør en dyd ud af at køre ordentligt, hvad enten de befinder sig i Roskilde eller Rostock. Samtidig kan de dog godt forstå klagerne.

”Jeg kan godt følge dem, for er nogle der laver ballade, kører sindssygt, gasser op og kører på baghjul. Men det er et fåtal af dem, der kommer hernede, der desværre ødelægger det for resten”, mener Conni Oehlenschlæger, suppleret af Tina Olsen:

”Man skal have respekt for dem, der bor i området her omkring, men vi skal også huske på, at det er helt fantastisk, at man kan mødes om en fælles interesse på den her måde, og at træffet trækker så mange mennesker til Roskilde” lyder det.

Deltag i debatten
Del.