Gør bilen sommerklar til bilferien

0

Hvis det passer med bilens serviceinterval, kan det være en god idé at få det klaret inden ferien.

Sommeren er højsæson for bilferier i primært Sydeuropa. Du kan spare dig selv for kedelige og uforudsete udgifter, ved at få tjekket bilen inden turen går sydover. Hvert år får mellem 10- og 15.000 danskere behov for vejhjælp i udlandet. Da det ikke er alle bilforsikringer der dækker, hvis din bil går i stykker i udlandet, kan det ofte betale sig at få give bilen et service inden afrejse. Du kan klare en del af det selv, for det behøver ikke at tage lang tid, at gøre bilen klar til turen.

Lys
Det er vigtigt at kunne se og blive set, og det kan i værste fald betyde en bøde på 1.000 kr., hvis ikke alle bilens lygter fungerer som de skal. En bil uden baglygtelys kan skabe farlige situationer i trafikken. Tjek derfor altid din bils lygter, og hav eventuelt et ekstra sæt pærer med i bilen. Få én til at hjælpe dig med at tjekke alle bilens lygter, da det kan være svært selv at tjekke eksempelvis bremselyset.

Lyskilde Antal Krav
Nærlys 2 for Lyse min. 30 meter foran bilen
Fjernlys 2 for Lyse min. 100 meter foran bilen
Parkeringslys 2 for – 2 bag Skal kunne ses 300 m væk både foran og bagved
Baglygter 2 bag Synligt 300 m bagbilen
Bremselys 3 bag Skal lyse kraftigere end baglygterne
Baklys 1 eller to bag Lyse hvidt og belyse vejbanen bag bilen
Tågelys 2 for – 1 eller 2 bag Det er ikke lovpligtigt at have tågelygter på bilen
Forreste: 2 stk. der skal lyse hvidt eller gult
Bagerst: 1 eller 2 stk. der skal lyse kraftigt rødt
Blinklys 2 for – 2 bag – 2 på siden Lyse gult. Blinkfrekvensen skal være 60 – 120 blink pr. minut
Nummerpladelys 1 eller 2 bag Nummerplade skal kunne ses på 20 m afstand

 

Olie
Tjek olien på din bil når den har stået stille i min. 10 minutter uden motoren tændt. Olieniveauet skal være mellem minimum og maximum på oliepinden. Skal du på en lang køretur, kan det være en god idé at tjekke olie undervejs, ligesom det er fornuftigt at medbringe en ekstra dunk olie på turen.

Dæk
Bilens dæk skal kunne holde til en del, når bilen udover familien er proppet med oppakning. Tjek dækkenes mønster, de skal ifølge loven være på minimum 1,6 mm. Du kan bl.a bruge en 20 kr. mønt til formålet. Det er også vigtigt at få styr på dæktrykket, som ved en tætpakket bil gerne må være lidt højere end ved daglig kørsel. Du kan finde oplysninger om dæktryk i bilens instruktionsbog, på dørstolpen eller på brændstofdækslet. Har bilen TPMS (Tire Pressure Monitoring System), det automatiske dæktryk overvågningssystem som alle nye biler skal have monteret, vil bilen automatisk advare dig ved trykfald. Husk også at tjekke eventuelt lappekit og reservehjul. Har du haft benyttet dit lappekit, skal du sørge for at få et nyt monteret inden turen går løs.

Udsyn
Det er altid godt at have en klart udsyn i bilen. Trafikfilm, pollen og støv fra vind og vejr, kan genere i modlys. Puds derfor både dine ruder ind- og udvendigt. Sørg for at få fyldt op med sprinklervæske, så du kan rense forruden under kørsel. Du kan få sprinklervæske der er særligt tilpasset sommerhalvårets mange insekter og snask. Slutteligt skal du sikre dig, at dine viskeres gummi ikke er gået fra, og at vinduesviskerne sidder ordentlig fast.

Sikkerhed
Da der er forskellige krav til sikkerhedsudstyr i landene omkring os, anbefales det som minimum at have en advarselstrekant og sikkerhedsvest med. Der skal gerne være en vest til alle i bilen. Du kan med fordel tjekke det pågældende lands sikkerhedsreglement på FDM’s hjemmeside. Her kan du få relevant info om alt fra brandslukker til forbindingskasse. Listen over hvilket udstyr der anbefales, og hvilke der er obligatoriske hos vore europæiske naboer, er opdateret april 2018. Det er desuden vigtigt, at du får pakket bilen rigtigt, og at der ikke ligger løse ting der kan komme ’flyvende’ igennem kabinen.

Deltag i debatten
Del.