Udsigt 1908 – og mange år og penge efter

0

Det gamle billede viser de to torve, Rådhustorvet og Nytorv, delvist adskilt af den store torvekarré. Det har i mange år været betragtet som et af de Hudebilleder, der bedst viser stemningen i det gamle Roskilde. Det skyldes ikke mindst, at man nederst kan se den store hund, Herta, der tog sig en lille formiddagslur midt på kørebanen. Det gjorde den hver dag, og mens den lå der, kørte hestevogne, og måske en sjælden gang en bil, pænt udenom. Livet i Roskilde var ikke mere travlt, end boghandler Bruuns store hund roligt kunne vælge det sted.

Det er slet ikke Hude!

Garolsfeld-Krause havde sit fotoatelier i Algade 7, hvor tidligere fotografen F. E. Hansen havde haft sit. Begge de to nævnte fotografer er mest kendt for portrætbilleder, og man kan da på ældre billeder se både ateliervinduer over Algade 7 og Bruuns Boghandel, der i en periode lå Algade 9. F.E. Hansen startede sin karriere, samme år som Hude blev født, nemlig i 1864. Det er en fejl, hvis man tror, at alle ældre billeder er taget af Hude. Hude brød sig nu ikke meget om atelierbilleder, så han er klart den, der tog de fleste billeder af byens gader og stræder. Netop dette billede skal han dog ikke have æren for.

Udviklingen siden

Der er omkring 109 år mellem de to billeder. Der er også brugt mange millioner på den udsigt. De to billeder er taget fra samme position.

Foto fra 2017 af Ole Kaare.

Først blev bygningerne på torvet revet ned. Efter lang betænkningstid, blev der i 1911 indviet et parkanlæg med græs, træer og bænke. Torvet blev altså ikke gjort større. I 1931 var der kommet så mange biler til, at det grønne anlæg blev nedlagt og erstattet med brolagt parkeringsplads. Kun et hjørne med bænke og træer var tilbage. Torvet er nu udvidet til også at omfatte arealet foran palæet, og bænkene er bevaret, dog på et andet sted. Det er dog ikke udsigten, der har udviklet sig.

Udviklingen af fotografiet

I dag kan de fleste tage et fotografi. Det var bestemt ikke tilfældet i 1908. Det gamle foto var faktisk sværere at ’få i kassen’, end man skulle tro. Det originale foto fra 1908 har været vist på Facebook via link til ’Hudes Roskilde’. Her er en lupfunktion. Jeg påstod lidt frækt, at man på rådhusuret kunne se, at klokken var ti minutter over ni. En anden sagde, at den nok var 13.45. Det fik Kurt Buchtrup til at studerer billedet nøjere. Man kan ofte ud fra skygger give et bud på, om det er formiddag, middag osv. Skyggerne passede ikke sammen! Det er ikke ét foto – det er to forskellige billeder, der er sat sammen og optaget med nogen tids mellemrum. Den tids fotografiapparater kunne ikke få hele torvet med. Det problem havde Ole Kaare ikke. Med et moderne kamera var det slet ikke noget problem. Oles billede er faktisk beskåret i højre side – ja, udviklingen har også med kameraer været stor.

Deltag i debatten
Del.