Trekroner – en ’alternativ’ bydel

0

Trekroner er en ganske særlig bydel med et universitet geografisk placeret i bydelens hjerte. Bydelen adskiller sig fra resten af kommunen rent politisk. Ser man på resultatet af det seneste folketingsvalg, opnåede Alternativet 4,8 procent af de afgivne stemmer på landsplan. Lokalt i Roskilde en anelse højere med 5,2 procent af de afgivne stemmer.

Ser man fordelingen ved alle valgstederne i Roskilde, er resultatet markant anderledes på valgstedet Trekroner. Her fik partiet hele 14 procent og blev det parti, der fik næstflest stemmer. Det betyder naturligvis ikke, at alle bydelens beboere stemte på Alternativet. Det drejede sig konkret om 327 personer. Det er dog tilpas mange til, at man med rimelighed kan filosofere lidt om, hvad der kan begrunde det særlige gode resultat for netop det parti.

RUC og Trekroner
RUC blev oprettet 1972, og længe før Trekroner opstod som bydel. Da man planlagde bydelen, skete det med betegnelsen ’Østbyen’. Rent geografisk kan man med rette betragte RUC som hjertet i Trekroner. Det er dog tvivlsomt, om RUC har nogen som helst andel i, at der i bydelen var så mange, der stemte på Alternativet.

Historien om RUC, især den tidlige, hvor en socialdemokrat blev betragtet som tilhørende det yderste højre, er spændende, men vil ikke blive berørt her. Langt de fleste studerende og ansatte tilhører som vælgere slet ikke den bydel. Så RUC er ikke forklaringen på det usædvanlige valgresultat.

 

Omstillingsparate beboere
Alternativet er et politisk parti, der forsøger at tænke og gennemføre politik på en anden måde – et alternativ til ’rød og blå stue’. Det er meget få beboere i den ret unge bydel, der har haft en særlig tilknytning til netop det område, der i dag betegnes Trekroner. De er derfor mere eller mindre nybyggere og tilflyttere, der har sagt farvel til deres geografiske baggrund.

Det kunne være spændende at vide, hvad ’en tur til byen’ betyder for beboerne i denne bydel. Det vil nok for mange være en tur til København. Man viser omstillingsparathed, når man bosætter sig i et område, der for kort tid siden var grønne marker. Er det ikke den samme omstillingsparathed, der har vist sig i stemmeboksen ved valget?

Det gamle stuehus på Munksøgård i 1896.
Foto: Lokalhistorisk Arkiv.

Munksøgård og kernevælgerne
Det vil være nærliggende at tro, at mange af de vælgere, der satte kryds ved liste Å bor i det økologiske boligfællesskab Munksøgård. Den gamle Munksøgård er en af de få ældre bygninger i Trekroner. Den nye bebyggelse rundt om den gamle gård blev indviet i år 2000. Her er der virkelig tale om en alternativ måde at bo og leve på. Hele bebyggelsen er opført efter samme koncept, men der er tale om både almennyttige lejemål, andelsboliger og ejerboliger.

Der er fem bogrupper, der alle har fælleshus. Her er delebil og en lille lokal butik i en af den gamle gårds længer, hvor man kan købe økologiske varer. Det er beboere, der ikke kun har sat et kryds ved det sidste valg, men har valgt en alternativ måde at leve på. Her en ældre stemningsfyldt gård med plads til dyr. Her bor man i en rimelig moderne komfortabel bolig, men tæt på en ældre bondegård fra før verden gik af lave.

Deltag i debatten
Del.