Roskilde, Stjerneløbet og stjernerne

0

Det er ikke kun for cykling, at “Stjerneløbet” har betydning. Stjerneløbet har også betydning for byen Roskilde. DGI og den lokale cykelklub, RCR, fik da også imødekommet deres ønske om tilladelse til at afholde Stjerneløbet igen, da de søgte om det i 2014. Løbet havde været indstillet siden 1997, og man ønskede at genoplive det traditionsrige løb. Det er da også meget publikumsvenligt, at man ikke alene ser rytterne, når de starter, og når de kører over målstregen. At se dem passere “centrum i stjernen” gør spændingen større.

Fra kro til kro

I 1895 blev initiativet til løbet taget af “Dansk Bicykelklub”. Starten gik fra Hestetorvet med kontrolpost på Jernbanehotellet. Der var også dengang fem ruter, som deltagerne skulle køre. Der var følgende vendepunkter på ruterne. Roskilde Kro, Korporalskroen. Osted Kro, Lindenborg Kro og Værebro Kro. Når man læser resultatet igennem, får man det indtryk, at en del af deltagerne har indtaget noget styrkende ved alle vendepunkter. Roskilde Avis nævner da, at der blev indtaget forfriskninger. Der startede 27 ryttere, og kun 14 gennemførte indenfor tidsgrænsen på fem timer. Vinderen, Jørgensen fra Helsingør, blev mødt med hurraråb, men stor jubel tilfaldt også frk. Lindbjerg fra København, der var eneste kvindelige deltager. Hun kom flot i mål som nr. 8. Den lokale deltager Wilhelm Olsen fuldførte, men kom ind nogle minutter over tidsgrænsen. Flere lokale deltagere har dog siden sat deres præg på både Stjerneløbet og dansk cykelsport i almindelighed.

De gamle stjerner

Der er givet mange lokale unge, der har fået lyst til at blive cykelstjerner, når de så Stjerneløb. Den lokale cykelklub RCR kan da også nævne mange lokale ryttere, der er kommet helt til tops indenfor dansk og international cykling både på landevej og på bane. Her kan jeg nævne Junker Jørgensen som en af de drenge, der kan have set Stjerneløb og siden selv har vundet det. For Junkers vedkommende hele tre gange. Junker Jørgensen var da også med til at vinde de danske mesterskaber i 1973 i holdløb for den lokale klub. Det skete med bl.a. Reno B. Olsen på holdet. Reno var glimrende på landevejen men huskes nok mest for sine bedrifter på cykelbanen. Det var da med Reno B. Olsen på holdet at Danmark fik guld i fire kilometers holdforfølgelsesløb ved de olympiske lege i 1968.

De unge stjerner

Også i 2017 fik Stjerneløbet en lokal vinder Julius Johansen, der endnu ikke var fyldt 18 år. Han slog flere af de professionelle stjerner bl.a. Michael Mørkøv. I Blovstrød, hvor Julius er født, er man naturligvis stolt. Stoltheden voksede givet, da Julius Johansen lidt senere på året blev en suveræn vinder af WM for juniorer ved landevejs WM i Bergen. Handler det om fx fodbold ser man ikke på hvor spillerne er født, men hvilket hold de spiller for. Julius Johansen stillede op for “Team Børkop Cykler – Carl Ras Junior”.

Vinderen af Stjerneløbet 2017, den dengang kun 17-årige Julius Johansen.

Dette team startede i 2008 som “Team Roskilde Junior” og var startet på lokalt initiativ for at bryde dominansen fra de jyske klubber. Det må siges at være lykkedes. Holdet var i 2017 dominerende også på verdensplan. Det er ikke vejene omkring Roskilde, der skaber gode cykelryttere, men lederne bag holdet. Da 2017 som sportsår blev omtalt i de lokale aviser, fyldte de middelmådige resultater for fodbold forbavsende meget i forhold til de internationale topresultater, når det drejede sig om cykling. Personligt kom jeg til at tænke på den lokale “cykelopfinder” Mikael Pedersen. Julius Johansen og de andre talenter skal nok høste anerkendelse i de kommende år, men de vil da være fint, hvis de også får den, mens de er tilknyttet et lokalt hold. Holdet har da lagt stærkt ud i år med at vinde DM for juniorhold i fire kilometer forfølgelsesløb, og det vel at mærke i den hurtigste tid et juniorhold har kørt på dansk grund.

Deltag i debatten
Del.