Pipers Hus – hvor ”piben” fik en anden lyd

0

I 2013 overtog Peer Seipelt driften af restauranten i Byparken. Den var naturligvis især kendt i forbindelse med byparkskoncerter. Peer Seipelt ønskede at gøre den til et attraktivt sted at spise hele året.  ”Piben” skulle have en anden lyd. I forbindelse med lanceringen af restauranten fik den et nyt navn, nemlig Pipers Hus. Det vænge, hvor Byparken er beliggende, har på flere ældre kort, navnet Pipers Vænge. 

Et ”græsk tempel med højt stråtag”

Det nuværende Pipers Hus er grundlæggende opført som en pavillon i 1922. Det er tegnet af arkæologen og arkitekten Mogens Clemmensen. Clemmensen havde deltaget i arkæologiske udgravninger i Grækenland. Det var formentlig her han fik sin forkærlighed for søjler. Den oprindelige restaurant og det oprindelige køkken var egentlig ret lille, men var på tre sider forsynet med en ”søjlegang” der bærer taget.  Med hensyn til tag kan Clemmensen være inspireret af det ligeledes nyklassicistiske Liselund – lystslottet på Møn. Det virker utroligt passende i parken. Allerede få år efter, i 1930, blev tegninger godkendt, så restauranten kunne udvides ved, at der blev lukket af mellem søjlerne med vinduer og skydedøre.  Clemmensen var ikke noget ukendt navn i Roskilde. Andreas Clemmensen, Mogens far, havde siden 1914 været ansat som Domkirkens arkitekt. I baggrunden kan man skimte det Glückburgske kapel med den flotte kuppel. Det kapel var netop tegnet af Andreas Clemmensen og opført i samme periode som den lille pavillon.

Udsnit af Trap-kort. Et af flere med navnet Pipers Vænge.

Hvoraf navnet Piper?

Det har for mange været en udfordring at finde frem til, hvorfor navnet Pipers Vænge optræder på kort fra mellem 1845 og 1894. Man skal langt længere tilbage i historien for at finde svaret. Jakob Kornerup omtaler sammenhængen. Han nævner et skøde fra 1417 i sin bog ”Roskilde i gamle dage” udgivet i 1892. Af dette skøde fremgår det, at der sælges en øde grund, der lå øst for den gård, hvor Berthold Piber boede det år. Kornerup sammenholder dette skøde med et skøde fra 1722, hvor Købmanden Johannes Schultz sælger sin ejendom til rådmanden Caspar Schade. I dette skøde nævnes at, at huset i 1722 kaldes Niels Pipers Hus.  Her har ”piben” også fået en anden lyd, idet Piber er blevet til Piper. Et b er blevet forvandlet til p. Slægten behøver nu ikke at have ændret stavemåde. Navnet ”Niels Pipers Hus” kan have været en mundtlig tradition, der så kan have været stavet ”forkert” da det bliver nedskrevet i 1722. Det er dog den stavemåde, der blev bevaret og formentlig har været brugt i flere hundrede år. Desværre rækker kirkebøgerne fra Sankt Ib’s sogn kun tilbage til 1761, så det synes umuligt at finde mere frem om slægten. 

Restauranten med byens bedste udsigt

Udsigten er ikke alene fremragende. Den er også historisk. I 1417 hvor det ældste skøde skrives, er Roskilde stadig meget betydningsfuld og tæt på at toppe med hensyn til relativ størrelse. Vænget er omgivet af bygninger. Mod syd, hvor der i dag er mark var en hel bydel med huse af tegl. På de andre sider var der klostre og en kirke. Vænget selv var som nævnt i skødet øde. Udsigten med det grønne græs i forgrunden og fjorden i baggrunden er altså historisk. Mange beklager sig over, at udviklingen går den forkerte vej. Det gør den bestemt ikke altid. Udsigten fra Pipers Hus har aldrig været bedre for det stinkende gasværk er jo revet ned. Med lidt held kan man fra terrassen ikke kun sidde et sted, hvis navn rækker mere end 600 år tilbage, men man kan også se et kopi af et vikingeskib, der sejler på fjorden og bringer os 1000 år baglæns i tid.

Deltag i debatten
Del.