Matadors Agnes Jensen hed Lilly

0

Lise Nørgaard har helt aktuelt afsløret, at figuren Agnes Jensen bygger på en konkret person, hun mødte her i Roskilde. Det fine ved Matador er, at de enkelte figurer i serien virker genkendelige for de fleste i Danmark. Alle synes at genkende nogen. Det er naturligvis en særligt yndet sport her i Roskilde, Lise Nørgaards fødeby. Normalt deltager jeg ikke i denne sport, og figurerne er jo ofte sammensatte af flere personer.

I dette tilfælde gør jeg en undtagelse. Det er jo Lise Nørgaard selv, der afslører inspirationen. Det er ikke den unge Agnes som stuepige hos Varnæs, der er kernen. Det er historien om Agnes, der startede egen virksomhed med succes. Agnes hed ifølge Lise Nørgaard i virkeligheden Lili og blev gift med Børge. Med disse oplysninger startede jagten på den virkelige Agnes Jensen.

Roskilde Tidende fra 1959, fundet af Jørgen Klim Nielsen.

På jagt i arkiverne
Det mest oplagte var at se i kirkebogen – var der nogen, der hed Børge og Lili? Både og – 5. maj 1939 blev repræsentant Børge Nissen gift med Lilly Petersen. Lilly kaldte sig selv Lili, så den var god nok. Hun var født i Sankt Jørgensbjerg Sogn i 1914 og var datter af skræddersvend Theodor Petersen. Det var dog i den del af sognet, der lå omkring Hedegårdene skole på Københavnsvej. Det var en fattig familie med mange børn. Familien flyttede siden til Blågårdsstrædet 3, hvor de boede syv i en lille lejlighed. I 1930 har de ældste søskende faglært arbejde, og Lilly var selv elev hos Poul Erbe, der i folketællingen kaldtes købmand, men i telefonbogen ’børneekviperingshandler’.

Væk fra hjemmet
Lilly var 25 år, da hun efter giftermålet kunne flytte fra hjemmet. I folketællingen fra 1940 boede de i Hersegade 6 oppe under kvisten. Lillys erhverv var ’kunststopning’, og Børge var manufakturekspedient. Det var nu ikke et sted, de boede længe. De flyttede skråt over gaden til Hersegade 1B. Det er fra denne adresse Lillys virksomhed huskes.

Som i Matador blev Børge medhjælper. Det var også her, de boede privat og blev forældre. Den private del blev som i Matador en del af virksomheden. Familien flyttede gentagne gange. Hvis den forretningsmæssige succes kan vurderes ud fra den private bopæl, havde virkelighedens Agnes stor succes. Lise Nørgaard nævner selv, at Lilly købte villa i et af byens dyreste kvarterer. Det gjorde hun også, hun købte i 1955 villa på Frederiksborgvej.

Var Børge så Røde?
Hvor Lilly, når det drejer sig om Agnes Jensens forretningsmæssige karriere, er meget tæt på, forholder det sig bestemt ikke på samme måde med Børge. Her er der kun den lighed, at Børge opgiver sin profession og bliver medhjælper hos Lilly. I Matador hører man intet om Rødes familiemæssige baggrund. Lillys mand Børge kom fra en noget ’finere’ købmandsfamilie fra Lemvig, og intet tyder på, at Lise Nørgaard bortset fra en enkelt ting har brugt Børge som model. Børge havde ikke været ansat ved jernbanen og var ikke medlem af modstandsbevægelsen. Lilly var udmærket klar over, at hun havde inspireret Lise Nørgaard, og Børge har forhåbentligt ikke følt sig ramt. Går man i dag gennem Hersegade i Lise Nørgaards fodspor og tænker: ’Matador’, kan man roligt se lidt ekstra på Hersegade 1B – her boede Agnes.

Deltag i debatten
Del.