De kom udefra

0

Det var demonstrationen mod minareterne på moskeen i Allehelgensgade, der blev afholdt i juli, der gav mig idéen til dette indlæg. Den har det tilfælles med demonstrationen i 1995, at det ikke var lokale, der havde indkaldt til demonstration.

Kampen i Roskilde 19. august 1995
Det var Jonni Hansen fra Greve, der som leder af det danske nazistparti havde forsøgt at få tilladelse til afholdelse af ’Rudolf Hess–march’ i Roskilde. De årlige marcher var blevet forbudt i Tyskland, og Jonni forsøgte at få tilladelse til en demonstration foran arresten, hvor en nazist sad fængslet. Den tilladelse fik han ikke, da der inden var givet tilladelse til afholdelse af en demonstration foran Cafe Rampelyset – en demonstration mod, at der ikke var plader med Elvis i caféens jukeboks. Derfor blev nazisterne henvist til at afholde deres demonstration foran Vikingeskibsmuseet. Der var indkaldt meget politi.

’Rudolp Hess-march’ i Roskilde. Foto: TV Stop (www.YouTube.dk. Her findes et sammendrag på fem minutter).

Opgaven var ikke at stoppe de uniformerede nazister, men sikre at de kunne gennemføre demonstrationen. Der var ventet moddemonstranter fra det autonome miljø. De kom også, og det udartede sig desværre. At politiet mistede grebet om situationen skyldes i høj grad, at lokale borgere blandede sig. Genser man videoen på YouTube optaget af TV Stop, ser man, at det kulminerer med tåregas og politihunde i Jernbanegade, hvor borgere og autonome havde sat sig ned og spærret gaden. Nazisterne sendes væk i deres busser. Denne begivenhed anses af nogle som værende årsagen til, at forsøget med en voldelig højrefløj slog fejl i Danmark og flyttede til Sverige. Kommentatorer fra venstrefløjen har siden udtalt, at det ikke var aktivisterne fra det autonome miljø, men borgerne fra Roskilde, der vandt kampen mod nazisterne i byens gader.

Roskildefreden 15. juli 2017
Moskeen, der i mange år har ligget i en baggård i Allehelgensgade, fik i 2010 ifølge lokalplanen tilladelse til at erstatte de gamle bygninger med en nybygning, der godt måtte have små minareter. Da pengene til byggeriet er indsamlet blandt de lokale muslimer, har dette byggeri været længe undervejs. I den anledning indbød foreningen ’Stop islamineringen af Danmark’ til en demonstration mod, at ”bindegale lokalpolitikere har bevæbnet den tyrkiske moske i Roskilde med bajonetter”.

Det var ikke et lokalt initiativ, og der var derfor arrangeret bus fra Jylland. Der kom en meget hadsk debat på Facebook, og man kunne, med tanke på hvad der skete i 1995, frygte det værste. Det blev nu heldigvis en meget fredelig dag i Roskilde. I Allehelgensgade fik de omkring 60 tilrejsende demonstranter (suppleret med en håndfuld lokale) lejlighed til via deres banner at komme med deres budskab. Enkelte fandt banneret, hvor de sammenligner sig med modstandsbevægelsen under krigen, usmagelig. På Hestetorvet samledes væsentligt flere og hørte på taler om, at Roskilde er en rummelig by. De fleste i Roskilde gjorde nu som de plejer, nød byen på en lørdag, hvor det var varmt. Roskilde var heldigvis rummelig nok til at gøre politiets arbejde nemt. Der var ingen kampe i gaderne eller tåregas.

Deltag i debatten
Del.