Bangs Hjørne 1850 -1930

0

Tobakshandler, byggematador og skattejæger. Ferdinand Bang var en af Roskildes mere foretagsomme borgere.

Ferdinand Bang kommer til Roskilde. I Roskilde Avis kunne man den 19. oktober 1844 læse, at Ferdinand Bang underretter “det ærede publikum” i Roskilde om, at han har fået “Borgerskab” i Roskilde som tobaksspinder. Bang har lige rundet 30 år, og har arbejdet på de største tobaksfabrikker i hovedstaden. Han åbner nu handel med alle sorter af “røgvarer”; snus-, skråtobak og cigarer. I folketællingen fra året efter i 1845, kan man se, hvor den da ugifte Bang havde slået sig ned. Det var midt på Torvet i én af de ejendomme, der blev revet ned i 1908. Adressen var Torvet, da der i 1845 ikke var andre tove i byen. Bang boede nu ikke alene. På adressen huserede også hans svend og en lærling. Bang virker som en forsigtig mand, der først vil sikre sig, at hans virksomhed kan løbe rundt her i byen, inden han stifter familie.

Bangs Hjørne opføres

Forretningen må have gået glimrende, for Bang køber snedker Lentz ejendom Algade 1. Den rives ned, og Bang opfører den gule ejendom, som ses på billedet. Den står færdig i 1850 og er beskrevet i brandforsikringen. I kælderen forarbejdes tobakken, i stuetagen er der butik og på 1. sal beboelse. Bygningen, Bang lader bygge, er formentlig opført oven på den tidligere kælder. Hvorfor rive en solid kælder ned? Ved folketællingen i 1850 bor Bang på adressen, og han har stiftet familie. Bang mangler hurtigt plads, og jernbanen, der er anlagt fra København, betyder optur for Roskilde og behov for boliger. Bang beslutter at opføre endnu en ejendom.

Ferdinand Bang med sine ansatte fotograferet i anledning af 50 års jubilæum i 1894. Bemærk de mange arbejdsdrenge på forreste række og den gamle Bagergård i Algade helt til højre. Foto fra Lokalhistorisk Arkiv.

Bang finder en skat

Mod Algade er der ikke mere plads, så Bang bygger den nye ejendom med facade mod det nuværende Stændertorv. Her er heldet med ham. Grunden skal ryddes, og da en gammel skorsten skal fjernes, støder man på en stor skat nedgravet kort efter 1683. På hjemmesiden “Roskildes udvikling” er der links til flere beretninger om det store fund. Det skulle utroligt nok være Ferdinand Bang selv, der svingede hakken og fik det store fund til at vælte frem. De mest værdifulde mønter var de gamle speciedaler af sølv. I alt vejede de gamle mønter omkring 20 kg. Da det netop var Bang selv, der svingede hakken, var det også ham, der fik erstatning for de mønter, der blev inddraget som danefæ. Skatten kan synes meget stor. Det var den givet også for en arbejder, men den svarede faktisk kun til omkring 10 procent af den værdi, nybygningen blev vurderet til samme år.

Virksomheden ophører

Bang sælger hele sin grund til Roskilde Landbobank, der nedriver begge bygninger og opfører den ejendom, der ses i dag. Bangs butik flytter først til nabobygningen, Algade 3, for siden at ende i porten til Djalma Lunds Gård, hvor den lå som en beskeden tobaksbutik de sidste 20 år, den eksisterede. I 1990 var arbejdet med at renovere Djalma Lunds Gård færdig, og den gamle port var genåbnet. Bangs tobaksforretning var væk. Man kan begræde, at den gamle hjørnebygning fra 1850 forsvandt i 1930. Det er dog ikke det eneste, der er væk. Det børnearbejde, der i en periode var forbundet med virksomheden, forsvandt også. Så fremskridtet har haft en pris.

Deltag i debatten
Del.