Knejsende minareter i Allehelgensgade

0

Moskébyggeriet i Allehelgensgade har ikke skabt de store panderynker i Roskilde. Her giver vi dog ordet til byrådsmedlem Karsten Lorentzen (DF), der ser flere udfordringer ved byggeriet.

”Lad det være sagt med dem samme: Dansk Folkeparti sagde nej, dengang i 2011, da lokalplanen, som tillod moskébyggeriet med minareter og kuppel i Allehelgensgade, blev vedtaget. Moskéen var der i øvrigt i forvejen. Vi har religionsfrihed i Danmark. Ingen var forhindret i at udøve deres tro. Men med en fuldt udbygget moské forholder det sig anderledes. Den er et symbol på islams magt og vilje.

Men kun Dansk Folkepartis dengang to medlemmer af byrådet stemte nej. De 29 øvrige stemte for, heriblandt Venstres byrådsgruppe. Resultatet ser vi i dag. Farvestrålende og orientalske ser de tyrkiskimporterede glasfiberminareter ud, men om det er udtryk for ”mangfoldighed”, er en helt anden snak. Intet tyder nemlig på, at andre budskaber end den autoritære tyrkiske præsident Erdogans bliver formidlet i den nye moské.

Og Erdogan udtrykte tilbage i 2007 meget tydeligt, at ”Minareterne er vores bajonetter, kuplerne vores skjolde og moskeerne vores kaserner, de troende vore soldater. Denne hellige hær beskytter min religion. Allah-u-Akbar” (Gud er størst).

”Ayasofya Camii”, som moskéen i Allehelgensgade hedder på tyrkisk, er en del af ”Diyanet” – eller ”Direktoratet for religiøse anliggender” – som sorterer under den tyrkiske Erdogan-regering. Det er også derfor, en imam som Mehmet Kurumahmut kan afholde fredagsbøn i moskéen. Han var udsendt af den tyrkiske stat og kom i 2016 med følgende bandbulle mod Erdogans modstandere:

”I er slyngler, der skyder på folket og på staten. Må Gud straffe jer. I er snigmordere for terrorapparatet. I kommer til at bøde for det her”. Ren og klar tale fra præsident Erdogan i Roskilde.

Erdogan er også kendt for at blande sig i europæisk politik – seneste med en slags ”fatwa” til tyrkiske vælgere i Tyskland om at undlade at stemme på SPD og De Grønne ved forbundsdagsvalget den 24.9. Altså ren politik og meget lidt religion. Med mangfoldighed har det intet at gøre.

Med integration har det endnu mindre at gøre. ”Ayasofya Camii” er sandsynligvis ikke for alle – og måske kun for Erdogans tilhængerskare”.

Karsten Lorentzen, medlem af Roskilde Byråd for Dansk Folkeparti.

Deltag i debatten
Del.