Kan det virkelig være rigtigt, at man kan løbe fra ansvaret?

0

Af Fie Dunn Andersen, Kornerups Vænge 2, 4000 Roskilde.

Jeg vil have mere opmærksomhed på, hvordan kørestolsbrugere ikke har noget sikkerhedsnet, der kan hjælpe eks. økonomisk; hvis man eks. ikke kan komme ind i sin lejlighed, fordi elevatoren er i udu i tre dage. De skal åbenbart bare finde sig i, at de ikke når deres tid hos lægen/aftale med kommunen eller ikke kan komme ud, hvis der opstår brand, fordi elevatorerne holder op med at virke.

Min veninde er studerende, har ingen familie, bor på 2. sal og sidder i elektrisk kørestol. Hun bor i en opgang, hvor Roskilde Kommune råder over nogle lejligheder, og hun har boet der i adskillige år. Der er adgang til lejligheden via trapper og elevator.

En dag kommer hun hjem klokken 21 og finder et skilt på elevatoren, der fortæller, at den ikke virker, og at de vil ”optage arbejdet hurtigst muligt”. Hun ringer straks til elevatorfirmaets tekniker, som er det eneste nummer, der står på sedlen og får tilkaldt en tekniker efter 30 minutter.

Teknikeren fortæller, at elevatoren er gammel, og at de derfor ikke har den reservedel, der skal bruges – den skal bestilles hjem. Derfor kan han ikke fortælle, om den bliver fikset torsdag eller fredag, men tidligst torsdag. Han anbefaler at ringe til Falck som kan bære hende og hendes stol op i lejligheden, men hun får at vide, at man ikke kan regne med, hvad tid de kan komme dagen efter. (Super grænseoverskridende at skulle ringe efter Falck for at blive båret rundt på af et fremmed menneske, plus hendes stol som vejer lidt over 100 kg og så skulle ringe til dem igen dagen efter for at kunne komme ud af sin lejlighed for at kunne overholde sine aftaler.)

Nadia sidder så der – helt alene i sin opgang. Afhængig af strøm til at kunne komme rundt og efter en lang dag har hun ikke ret meget strøm på telefonen eller på stolen.

Kan det virkelig være rigtigt, at selskaber man betaler for medlemskaber etc. hos – kan løbe fra ansvaret på den måde? Kan det virkelig være rigtigt at mennesker kan risikere at skulle efterlade deres vigtigste ejendele i en opgang? Man kan jo spørge sig selv, hvorfor BOSJ og Roskilde Kommune ikke har en ordning i tilfælde af genhusning, der ikke passer ind under de tekniske termer, det er i hvert fald noget, der skal styr på nu.

Hvordan ville alle vi andre have det, hvis vi blev spærret ude af vores hjem og ingen steder havde at tage hen? Og hvorfor skal man være så stædig og have så meget overskud for at få trumfet igennem, at man skal have hjælp?

Hvem skal man råbe op, og hvor højt behøver man råbe for at blive hørt ?

Forkortet af redaktionen.

Deltag i debatten
Del.