Hvad er politik?

0

Af Michael Phillip Hansen, Syvskæppevej 7 4000 Roskilde

Kommunalvalget nærmer sig med hastige skridt, og de håbefulde kandidater og partier begynder at fortælle, hvorfor du, kære borger/vælger i Roskilde Kommune, skal stemme på dem. Det er her, at du, kære borger/vælger, skal være opmærksom på, hvad de nuværende byrådsmedlemmer og partier har gjort i de forløbne fire år og ikke kun, hvad der siges, og hvad der loves nu og frem til kommunevalget den 21. november.
Valget afgør nemlig retningen for kommunen de næste mange år, og nej, kære borger/vælger, ikke kun de næste fire år. Alle store projekter, der vedtages og sættes i gang i en byrådsperiode, har langtrækkende konsekvenser, specielt for økonomien. Et par eksempler er p-huset og svømmehallen. P-huset betales ved at tage de 85 millioner kroner fra kommunens kassebeholdning. Problemet med det er, at kommunens løbende likviditet er negativ på alle tidspunkter, at kommunens kassebeholdning har været faldende over den seneste byrådsperiode og pr. indbygger udgør væsentlig mindre end fx Vejle Kommune (cirka det halve).

En dag skal p-huset gennemgribende renoveres eller nybygges, og hvor skal pengene så komme fra, når man én gang har taget af kassebeholdningen og ikke efterfølgende har lagt et tilsvarende beløb til side? Forestil dig, kære borger/vælger, at du har sparet sammen til din drømmebil eller drømmerejse. Når den er købt, så vil du sikkert gerne på et tidspunkt købe en ny, men hvis du ikke sparer sammen til den, så bliver der ikke nogen ny.
Det sidste er en af Roskilde Kommunes største udfordringer: hvor skal pengene komme fra, når man bare ser et par år ud i fremtiden? Det er her spørgsmålet på overskriften bliver interessant. Politik er nemlig et spørgsmål om prioritering af knappe ressourcer, at have nogle holdninger og stå fast på de væsentligste af dem, samtidig med at man indgår kompromis om de mindre betydningsfulde.

Så kære borger/vælger, valget er dit. Ønsker du politikere, der har en mission med at være i politik, som samtidig står fast på deres mission og tør spille med åbne kort om, hvad deres mission koster, og hvilke fravalg deres mission vil have?
Eller kære borger/vælger, ønsker du politikere, som er i politik for deres egen skyld og for at opnå at blive en del af inderkredsen, og som samtidig ikke åbent fortæller sandheden om økonomien og motiverne for de valg, som de træffer?

Deltag i debatten
Del.