Undgå indbrud i juleferien

0

Der ca. 40 procent flere indbrud i december end i resten af årets kvartaler. Så hvis du ikke er hjemme i juledagene, er det vigtigt at gøre livet besværligt for tyvene ved at ruste dit hjem mod indbrud.

Selv om indbruddene i juledagene er faldet igennem de seneste år, er der stadig grund til at være på vagt, hvis du ikke er hjemme i højtiden. Ifølge Rigspolitiet blev der sidste år begået 885 indbrud i Danmark i dagene fra den 20. til 27. december.

Rigspolitiets tal viser desuden, at juledagen med flest anmeldelser af indbrud er den 25. december, hvor indbruddet typisk har fundet sted dagen før. Her er der dobbelt så mange anmeldelser som gennemsnittet for de andre juledage den 20.- 26. december.

Tips og tricks
I juledagene kan tyvene operere i ro og mag i de tomme, mørklagte lejligheder og huse. Forsikringen dækker de fleste økonomiske tab, men får du stjålet en computer med familiebilleder eller smykker, der er gået i arv, er affektionsværdien uerstattelig.

Heldigvis kan du selv gøre en række ting, der mindsker risikoen for, at tyvene går efter din bolig. Bor du i hus, er udendørs belysning en god idé, for tyvene arbejder bedst i mørke. Det gamle trick med at lade radioen køre, opvasken stå og et par lamper brænde, når du forlader dit hjem, virker også. Juletyvene er også glade for de indpakkede julegaver, der indeholder nye varer, som er let omsættelige – så lad dem ikke ligge fremme.

Indbrudstyvene er online
Indbrudstyvene ligger ikke kun på lur bag hækken eller nede på gaden. De holder også øje med os på de sociale medier. Mange af os har flere ”venner”, vi ikke kender på de sociale medier, og vi har måske også åbne profiler, som kan være et åbenlyst vink til indbrudstyvene om fri bane hjemme hos dig.

I stedet kan du fx uploade billederne efter ferien med en status om, at du er hjemme igen.

Fakta: Otte gode råd til en dårlig jul for indbrudstyvene
1) Det skal være besværligt at bryde ind! Det er typisk igennem dårligt sikrede døre eller vinduer, tyvene bryder ind
2) En tyverialarm er et effektivt middel mod indbrud. Den høje lyd stresser tyvene
3) Snyd tyven med tænd-og-sluk-ure, og indstil dine lamper til at tænde og slukke. Så tror tyven, at der er nogen hjemme
4) Tilslut bevægelsessensor på udendørsbelysning, så det tænder, når tyven nærmer sig huset
5) Aftal med dine naboer at I tømmer postkasser, skovler sne og bruger skraldespande hos dem, der ikke er hjemme.
6) Lad opvasken stå med god samvittighed. Så tror tyven, at du kommer tilbage om lidt
7) Tyvene er lette at friste. Derfor er det en god idé at gemme dine smykker, bærbare og nyindkøbte julegaver lidt ad vejen.
8) Undgå feriebilleder på de sociale medier

Deltag i debatten
Del.