Professor Niels Obers fra Niels Bohr instituttet fortæller om sidste års tre amerikanske nobelprisvinderes banebrydende fund af tyngdebølger

Vi skal på tur i Universet på Greve Bibliotek mandag den 26. februar kl. 19.30. Tre amerikanske forskere fik Nobelprisen i fysik for deres opdagelse af tyngdebølger, og i Danmark følger vi nøje med i udviklingen.

Men teorierne startede allerede for mere end 100 år siden, da Albert Einstein offentliggjorde sin generelle relativitetsteori. Den handler om tyngdekraften, og ved hjælp af hans teori har man kunnet forudsige forskellige fænomener, fx opdagelsen af sorte huller.

Teorien forudsiger også de såkaldte tyngdebølger, som man har målt med LIGO-eksperimentet i 5 tilfælde siden 2015.

Tyngdebølger opstår, når to sorte huller kolliderer i et binært system, det vil sige, at de kredser om hinanden, og bliver til et.

Når bølgerne kan måles, bringes vi tættere på at løse nogle af de største gåder i videnskabens og filosofiens historie, såsom hvorfor opstod Universet, og hvad skete der i øjeblikket ved Big Bang.

Niels Obers giver os i aften en indføring i den nyeste forskning på området.

Foredraget er lavet i samarbejde med Astronomisk Forening for Køge Bugt. Billetter á 40 kr. købes via www.grevebibliotek.dk eller på biblioteket. Sodavand og sødt er inkl. billetten.

Kilde: Greve Bibliotek

 

Deltag i debatten
Del.