Kom og hør forfatter og tidligere minister Jytte Hilden fortælle om regler for god opførsel for 100 år siden og i dag. På baggrund af sin bog ”Takt og Tone til Tiden” om nutidens sociale færdselsregler giver Jytte Hilden nogle bud på pudsige, usynlige, unødvendige og evigt aktuelle råd til god opførsel.

Spilleregler før og nu

I forbindelse med 100-års jubilæet for Emma Gads berømte bog ”Takt og Tone” fra 1918 udkom Jytte Hilden og Pia Fris Laneths bog ”Takt og Tone til Tiden” i foråret 2018. Bogen indledes med Pia Fris Laneths portræt af Emma Gad og hendes samtid. Der udover giver 13 bidragsydere deres bud på spilleregler ift. alderdom, kulturforskelle, sammenbragte familier, digital adfærd og meget mere. Bidragsyderne i bogen giver bud på god opførsel anno 2018. Nogle af nutidens bud trækker spor tilbage til Emma Gads etikette, mens andre om fx digital adfærd var helt utænkelige i 1918. Det er denne udvikling i adfærdsreglerne som Jytte Hilden og Pia Fris Laneth med deres opdaterede version forsøger at indramme.

Emma Gad er stadig aktuel

Emma Gads originale bog om takt og tone beskriver datidens adfærdsregler inden for mange af livets områder. Når Emma Gads bog om, hvordan mennesker bør omgås hinanden stadig sælges 100 år efter udgivelsen, skyldes det både hendes kontante og humoristiske tilgang, men også at mange af hendes råd er eviggyldige. Formaninger som ”Vær ikke snobbet, vær ikke vigtig og vær ikke underdanig” er eksempler på Emma Gads opfordringer både til borgerskabet, som hun selv tilhørte, og til alle andre om at stole på sit eget værd.

Jytte Hilden fortæller

Den 14. oktober kl. 14 i caféen på Greve Museum vil Jytte Hilden give eksempler på udviklingen i omgangsform i de sidste 100 år. Hun vil fortælle om vigtigheden i at forstå omverdens spilleregler og vise respekt for dem man omgås blandt andet med udgangspunkt i bidragsyderne Anne Sophia Hermansens historie om den sammenbragte families udfordringer og Rushy Rashids fortælling om at leve med traditioner fra både Pakistan og Danmark. Jytte Hilden vil desuden berøre nogle af Emma Gads eviggyldige spilleregler som, at man fx: ”bør handle mod Sine medmennesker ud fra et godt hjerte”
Der vil efter foredraget være rig lejlighed til at stille spørgsmål. Bogen kan denne dag købes i museets butik, og der vil selvfølgelig også være mulighed for at få det købte eksemplar signeret.

Praktisk information

Tid: søndag den 14. oktober 2018 kl. 14.00 på Greve Museum. Pris: 40 kr.

Bemærk: Foredraget foregår på Greve Museum. Besøger man Mosede Fort samme formiddag giver dagens billet gratis adgang til foredraget på Greve Museum.

Reservér din foredragsbillet på mosedefort@greve.dk eller på tlf. 20311914

Kilde: Mosede Fort

Deltag i debatten
Del.