Kom og smag på brød efter 100 år gammel opskrift fra 1. verdenskrig. Kan du mon smage forskel på det og nutidigt Meyerbrød? Søndag 27. maj kl. 13 vil vi smage på forskelle og ligheder i brød fra dengang og nu, mens museumschef Henriette Buus trækker linjer i brødets historie fra 1. verdenskrig og frem til i dag. Hvis du selv medbringer et historisk Hindhede-brød bagt efter den originale opskrift, får du desuden gratis adgang til arrangementet for dig selv og en ledsager. 

Madens tidsrejse

Når vi smager på brød vil museumschef Henriette Buus invitere til en snak om sundhed og velsmag dengang og nu. Vi tager en fælles snak om erfaringer med det grove brød. Henriette Buus kan perspektivere til dengang nød og madmangel betød nye madvaner, hvor det blev nødvendigt at elske det grove brød, og hvor omlægning af kosten under 1. verdenskrig blev gjort til et samfundsanliggende.

Vi forsker i madvaner

Brødsmagningen er et led i museet på Mosede Forts bestræbelser på at blive klogere på dansk madkultur 1914-18. Vi er i fuld gang med undersøgelser af, hvordan danskerne måtte omlægge deres madvaner, fordi der var mangel på mad. Vi er nysgerrige på, hvordan fx det grove brød, som der dengang var råd til, smagte. Statens ernæringsekspert Mikkel Hindhede skabte et sparebrød i 1915, som blev kaldt ”Hindhedes fuldkornsbrød”. På smagedagen vil I kunne smage både Hindhedes og Meyers Fuldkornsbrød, hvis opskrift stort set er identisk med det 100 år gamle sparebrød.

Kostråd 1914-18

Ernæringseksperten Mikkel Hindhede fik under 1. verdenskrig til opgave at sammensætte en kost, der kunne sikre, at alle danskerne blev mætte af de begrænsede mængder af mad, der var til rådighed. Hindhede mente blandt andet, at hvis man skar ned på kødet, spiste groft brød og tyggede maden grundigt, ville man opnå større sundhed. Hindhedes eksperimenter og tanker om den sunde kost passede som fod i hose til den mangelsituation, som Danmark stod i som neutralt land.

Meyers bidrag

Claus Meyer er eksponent og tankerne bag Ny Nordisk køkken og han har en  opskrift på fuldkornsbrød, der ligner Mikkel Hindhedes sparebrød trods de 100 år til forskel. Meyers fuldkornsbrød kan ind imellem købes i Meyers bagerier. Brødet er ikke på hylderne i øjeblikket, men Meyers Bagerier har valgt at bage det til brødsmagningsarrangementet og har i dagens anledning brødet til salg i flere Meyer-bagerier.

Bag og smag

Kunne du som deltager have lyst til at prøve kræfter med Hindhedes brødopskrift?  Hvis du medbringer et brød til den fælles brødsmagning på museet, har du og en ledsager gratis adgang til arrangementet. Du kan finde opskrift og bagevejledning på museets hjemmeside eller få den tilsendt, hvis du skriver til may@greve.dk

Daglige introduktioner til udstillingen

Netop denne dag byder vi også på en guidet tur rundt på fortets område kl. 11.
Man kan desuden få den sædvanlige halve times introduktion til museets udstilling umiddelbart bagefter. Den daglige introduktion giver en god baggrundsviden om 1. verdenkrigs konsekvenser for det danske samfund og for at forstå den madkultur Henriette Buus giver et indblik i kl. 13.

Aktiviteter 27. maj:

  • 11 Rundvisning på fortområdet. Gratis når entréen er betalt.
  • 12. Introduktion til udstillingen. Gratis når éntréen er betalt.
  • 13. Smag det historiske brød. 30,- men gratis adgang for dig selv og en ledsager med Hindhedebrød.

Tilmelding til arrangementet både med og uden medbragt brød her: may@greve.dk

Kilde: Greve Museum

 

Deltag i debatten
Del.