Kom og smag på brød bagt efter en 100 år gammel opskrift fra 1. Verdenskrig. Arrangementet finder sted på Mosede Fort søndag d. 17. marts kl. 13. Hvis du selv medbringer et historisk Hindhede-brød bagt efter den originale opskrift, får du gratis adgang til arrangementet for dig selv og en ledsager.

Kampen om maden

Under 1. verdenskrig blev kampen om det daglige brød livsvigtig for både den enkelte, samfundet og for Danmarks neutralitet i en verden i krig. Det vil forskerne Lisbeth Haastrup og Pernille Wiil, der begge er tilknyttet Mosede Forts projekt ”Kampen om maden 1914-1918” støttet af Velux Fonden, fortælle om denne eftermiddag. Verdenskrigen vendte op og ned på hvad danskerne kunne få fat på af mad og danskerne måtte lære at ændre kost- og spisevaner. Ernæringseksperten Mikkel Hindhede fik under 1. verdenskrig til opgave at sammensætte en kost, der kunne sikre, at alle danskere blev mætte og velnærede af den begrænsede mængde mad, der var til rådighed. Hindhede anbefalede at befolkningen skar ned på kødet, spiste groft brød og tyggede maden grundigt.

Mød husholdningslærerinden med vandrekøkkenet

Dengang for 100 år siden drog husholdningslærerinder rundt i hele landet for at undervise de danske husmødre i madlavning med knappe råvarer. Denne eftermiddag vil du møde en husholdningslærerinde, der fra sit vandrekøkken vil forevise, hvordan man laver frugtsmør, som kan spises på vores brød. Hun vil fortælle os om, hvordan det blev nødvendigt med viden om ernæring og økonomi, men også at eksperimentere, være opfindsom og ikke mindst elske det grove brød.

Bag og smag

Herefter vil vi se nærmere på de hjemmebagte brød, og tale om hvordan de er bagt, og hvordan de forskellige brød smager, alt efter hvilket mel, der er anvendt, om det er bagt i traditionel eller varmluftsovn, og om det er æltet i hånden eller på maskine. Hvis du prøver kræfter med Hindhedes brødopskrift og medbringer en udgave af et Hindhedebrød til den fælles brødsmagning, har du og en ledsager gratis adgang til arrangementet. Vi byder på kaffe og the til smagsprøver på alle brødene, som vi spiser med frugtsmør.

Brødets tidsrejse

Mens vi spiser sammen ved små borde og udveksler smagsoplevelser lægger vi op til samtaler om brød før og nu. Herefter vil der være mulighed for en fælles snak og spørgsmål/ideer til, hvordan brød under 1. verdenskrig kan have relevans i dag, hvor både sundhed, klima og bæredygtighed sætter nogle af de samme anbefalinger på dagsordenen

Besøg også udstillingen på museet

Museet på Mosede Fort har denne søndag åbent fra kl. 11 – 16. Klokken 12 kan museets gæster få en halv times introduktion til museets udstilling. Rundvisningen er gratis, når entréen til museet er betalt. Denne introduktion giver en god baggrundsviden om 1. verdenskrig for eftermiddagens arrangement om brød.

Tilmelding

Da der er begrænset plads, er tilmelding nødvendig på mosedefort@greve.dk eller på telefon 43 40 40 36 Husk at meddele, om du kommer med eller uden eget brød.
Aktiviteter på Mosede Fort den 17. marts
• Kl. 11 – 16 Museet på Mosede Fort er åbent
• Kl. 12. Introduktion til udstillingen. Gratis når entréen til museet er betalt.
• Kl. 13. Smag det historiske brød. 30,- men gratis adgang for dig selv og en ledsager, hvis du medbringer dit eget hjemmebagte Hindhedebrød.

Kilde: Greve Museum

Deltag i debatten
Del.