I de sidste ni måneder har 32-årige Sandra Wolf Pedersen været på barsel med barn nummer to på landet i Kildebrønde Landsby i Greve Kommune, hvor hun bor.

I en hverdag hvor amning, våde bleer og for lidt søvn ellers fylder meget, har hun haft lejlighed til at gøre livet op og overveje, hvad hun vil bruge sin energi og tid på som iværksætter. Hendes konklusion var, at hun vil hjælpe selvstændige kvinder på barsel ved at skabe de bedste rammer under barslen, så de kan holde gang i virksomheden og passe baby samtidig. Derfor har hun stiftet et netværk for selvstændige kvinder på barsel. Det, håber hun på sigt, vil gå så godt, at hun selv kan leve af det.

Sandra, der er cand.linc.merc., tolk og translatør i engelsk fra CBS, er lige kommet tilbage fra barsel i august 2018 og er rykket ind i et kontor i Vækstfabrikken Greve, der er en del af ErhvervsCentret. Her har hun skabt en hyggelig og rolig base, hvor hun er omgivet af grønne planter, familiebilleder og fyldte skabe og reoler med fagbøger om iværksætteri og personlig udvikling. Hun føler sig meget heldig og taknemmelig over livet. For som hun siger, så vælger man selv sin hverdag. Og hun trives med at være iværksætter og være flyttet på landet med en mand, der støtter hende og giver hende modspil, når hun får nye ideer til, hvordan hendes tilværelse som mor og iværksætter skal udvikle sig.

Sandra har været aktiv og fået mange gode ideer, mens hun var på barsel ude på landet i Kildebrønde. Hun skabte blandt andet et netværk for iværksættere på barsel. Mens hun barslede bloggede hun også om huset, som hun er ved at bygge færdigt med sin mand, der nu er på barsel.

Inden Sandra blev iværksætter, havde hun fast arbejde med at lave undertekster til tv-serier og film. Men hun følte, at livet var trægt. Hun havde ingen lykkefølelse i kroppen. Efter fire år som lønmodtager, sagde hun sit job op for at gøre alvor af drømmen om at blive sin egen chef og opleve tilfredsstillelsen ved at sende en faktura. I januar 2016 sprang Sandra ud som iværksætter efter endt barsel med første barn. Under anden barsel har hun startet endnu et projekt op, og den beslutning har hun ikke fortrudt.

– Jeg har valgt at starte op igen i Vækstfabrikken Greve, fordi jeg har erkendt, at det er den rigtige vej for mig at gå. At være blevet mor for anden gang har styrket mig i det valg. Man får tænkt over tilværelsen og selvfølgelig også udviklet nye styrker, når man er på barsel. Jeg har fx lært at tænde og slukke for min kreativitet. Jeg er i det hele taget blevet mere effektiv og målrettet af at være på barsel. For når du går hjemme, har du måske kun 20 minutter til dig selv, inden den lille vågner igen og kræver din opmærksomhed. Nu, hvor min mand er på barsel, har jeg fået fuld fokus på at udvikle det nye netværk Business & Barsel, som jeg stiftede under min anden barsel, da jeg manglede ligesindede at tale med om de udfordringer, man har som selvstændig på barsel, fortæller Sandra.

Får energi af at netværke med ligesindede kvinder

Sandra oprettede i februar 2018 en Facebookgruppe for det nye barselsnetværk, og så gik det stærkt med tilmeldinger. I løbet af et par måneder kom der næsten 500 medlemmer til gruppen, herunder bl.a. konsulenter, lærere, læger og forskere. De fleste er fra hovedstadsområdet, Nordsjælland og fra Sandras eget lokale netværk syd for København, herunder Mosede og Solrød men også fra Jylland. Netværket mødes en gang om måneden i Storkøbenhavn. Til hvert netværksmøde er der et fagligt oplæg, der skal inspirere, udvide horisonter og danne rammer for at være iværksætter på barsel. Indtil nu har Sandra faciliteret seks netværksmøder med op mod 25 fremmødte hver gang.

– Det har sine udfordringer at være selvstændig på barsel. Du skal holde liv i din virksomhed, selvom du måske ikke arbejder på fuld tid. Du skal passe dine kunder, så de ikke forsvinder. Du mangler typisk nogle fysiske rammer til at passe din baby, samtidig med at du arbejder. Og så er det desværre enormt udfordrende at finde rundt i dagpengesystemet som iværksætter og lige så svært at finde fleksible pasningsordninger, der understøtter de behov, mange iværksættere har for at arbejde deltid, fortæller Sandra og fortsætter:

– Der er desuden mange, der vælger mødregruppen fra på grund af tid. De er lykkelige over, at Business & Barsel skaber nogle rammer, hvor deres virksomhed kan trives, og hvor babyerne kan underholde hinanden. På sigt skal netværket udvikle sig til små business mødregrupper i faste fysiske rammer, hvor iværksætterne kan arbejde, mens baby bliver passet.

Kilde: ErhvervsCentret i Greve

Deltag i debatten
Del.